Sógor Csaba: a morális válság teszi az EU-t ennyire törékennyé

2018.08.05. | Európai Parlament
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Sógor Csaba: a morális válság teszi az EU-t ennyire törékennyé

„Európa több, mint egyszerű pénzügyi vagy gazdasági kérdés. Ha az elmúlt három évre és a migrációs helyzetre gondolunk, láthatjuk, hogy az EU-t nem a gazdasági, hanem a morális válság teszi ennyire törékennyé” – mondta Sógor Csaba Borszéken, ahol Európa múltjáról, jelenlegi kihívásairól és jövőjéről beszélt.

Öt európai ország részvételével szervezték meg a testvértelepülések találkozóját Borszéken, az augusztus 1-6. között zajló Borszéki Napok részeként. Augusztus 5-én, szombaton az épülő kezelőközpontban szervezett eseményen Sógor Csaba az EU-val kapcsolatos kérdésekről tartott előadást.

Az EU története kapcsán az RMDSZ-es európai parlamenti képviselő röviden elmondta, a két világháborút követően az Unió létrehozói abban hittek, hogyha a gazdasági élet területén, a legfőbb energiahordozók fölött, mindenki számára elfogadható alkut kötnek, akkor béke lesz Európában. Mint mondta, időközben azonban rájöttek, hogy Európa több, mint pénzkérdés és ezt ma is láthatjuk, amikor a morális válság teszi ennyire törékennyé.

Az EP-képviselő két meghatározó tényezőt emelt ki, amelyek véleménye szerint Európa-szerte táplálják a morális krízist. Egyrészt Európa jóléti társadalmaiban olyan generációk nőnek fel, amelyek munka nélkül szeretnének magas életszínvonalon élni, másrészt pedig felbomlani látszik a család, a közösség eszménye, amely évszázadok során képes volt megtartani Európát. 

Sógor Csaba kifejtette, most amikor az EU-ban az Észak és Dél törésvonal mellett, egyre inkább felerősödni látszik a Kelet és Nyugat közti törésvonal is, akkor még fontosabbá válik, hogy higgadtságra és párbeszédre törekedjünk. „Elfelejtettük, hogy milyenek a háborúk és gyakran úgy tűnik meguntuk a békét, amit az EU teremtett Európában. Ebben a globális világban azonban egyértelmű, hogy a világ nagy nemzeteivel szemben a kis európai nemzeteknek nincs más esélye, mint továbbra is együtt, összefogva tervezni és cselekedni” – magyarázta az EP-képviselő, aki szerint a migrációs kérdés kezelése mellett egy másik nagy kihívás is vár Európára. Úgy véli, hangsúlyosabb kell legyen a klímaváltozás elleni fellépés is, amelyet ma már idehaza is mindenki saját bőrén érezhet.

Az RMDSZ-es EP-képviselő szerint mindnyájunknak van mit tanulnunk egymástól és tulajdonképpen ezt kell belátnunk ahhoz, hogy valamiképp helyreálljon vagy éppen kialakuljon az európai nemzetek közti szolidaritás. „Európa keleti felében még nem felejtettük el keresztény értékeinket, még tudjuk, hogy mit jelent a munka becsülete és a családban, közösségben való gondolkodás. Mi ezeket az értékeinket kell megőrizzük, amelyeket jó példaként ajánlhatunk a nyugati társadalmak figyelmébe” – fogalmazott Sógor Csaba.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.