Sógor Csaba: az EU ne korlátozza területi alapon a műsorszolgáltatásokat

2016.05.26. | Európai Parlament
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Sógor Csaba: az EU ne korlátozza területi alapon a műsorszolgáltatásokat

Teljesen idejétmúlt a műsorszolgáltatások országhatárhoz kötése – ezt mondta Sógor Csaba az Európai Parlamentben, ahol május 25-én, szerdán az egységes digitális piac stratégiájáról vitáztak. Az RMDSZ-es képviselő szerint az üzleti érdekek ellenére, a technikai lehetőségek mai szintjén elfogadhatatlan, hogy a polgárok számára lehetetlen egyes sportesemények megtekintése azon a nyelven, amelyen ők azt szeretnék – még akkor is, ha előfizetéssel rendelkeznek az adott szolgáltató műsorára.

Sógor Csaba a Bizottság 16 intézkedése közül a területi alapú tartalomkorlátozás megszüntetésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint idejétmúlt az, hogy bizonyos műsorok szórása csak egy tagállam határain belül lehetséges. „Nem kérdés, hogy az Európai Unió országainak egységes digitális piacot kell képezniük, a fiatal generáció nem is érti, hogy miként beszélhetünk enélkül közös piacról” – érvelt a képviselő.  Sógor Csaba szerint a terület alapú tartalomkorlátozás jelentősen hozzájárul a fogyasztói elégedetlenséghez és a belső piac felaprózódásához, ezért szükségszerű megvizsgálni azt, hogy milyen további intézkedésekkel lehet a műsorszolgáltatásokat országhatártól függetlenül elérhetővé tenni.

Az Európai Bizottság egy évvel ezelőtt mutatta be a digitális egységes piacról szóló kezdeményezését, amely 16 intézkedési területet foglal magában. A digitális egységes piac lényege, hogy le kell bontani az interneten folytatott ügyletek előtt álló nemzeti akadályokat. Az EU ezáltal egy olyan piacot kíván létrehozni, ahol az emberek online vásárolhatnak külföldről, a vállalkozások pedig elhelyezkedésüktől függetlenül az egész Unióban értékesíthetik termékeiket és szolgáltatásaikat. A digitális egységes piac biztosítaná, hogy az európai polgárok Európa szerte roamingdíjak fizetése nélkül tudjanak telefonálni, vagy elektronikus eszközeikkel Európában bárhol, határoktól függetlenül hozzáférjenek a szolgáltatásokhoz, zenéhez, filmekhez és sporteseményekhez. A Bizottság számításai szerint a tagállamközi internetes tevékenység útjában álló akadályok megszüntetése további 415 milliárd euróval növelné az európai GDP-t.  

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.