Sógor Csaba: elvárjuk, hogy Európa odafigyeljen az őshonos nemzeti kisebbségek problémáira (AUDIÓ)

2014.07.15. | Európai Parlament , Kisebbségvédelem , Kisebbségi polgári kezdeményezés , Minority SafePack
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Sógor Csaba: elvárjuk, hogy Európa odafigyeljen az őshonos nemzeti kisebbségek problémáira (AUDIÓ)

„Ha az őshonos nemzeti kisebbségek védelméről szóló polgári kezdeményezés nem európai hatáskör, az azt jelenti, hogy Európa nem hallja meg a több mint 40 millió polgár hangját” – érvelt Sógor Csaba hétfőn Strasbourgban az Európai Parlament júliusi plenáris ülésén a Minority Safepack kapcsán kialakult romániai vitára reflektálva.  

Az európai parlamenti képviselő felszólalása során rámutatott, az európai polgári kezdeményezés jogintézményét azért vezette be a Lisszaboni Szerződés, hogy a polgárok közvetlenül részt vehessenek az európai szakpolitikák alakításában. „Nagyon nehéz sikerről beszélni akkor, ha a Bizottság sok esetben szűken értelmezi hatáskörét. Európa sokszínűsége érték, amit a szerződések is leszögeznek” – hangsúlyozta az RMDSZ képviselője.

 

Sógor Csaba beszédében kitért az Unió rossz megítélésének okaira: Európa túl sok mindenbe beleavatkozik, miközben az igazán fontos kérdésekben nem nyilvánul meg. "A romániai magyarok képviselőjeként az a feladatom, hogy közvetítsem közösségünk üzenetét: fontosnak tartjuk az Európai Uniót, és támogatjuk a tagállamok, régiók és nemzetek közötti szolidaritást, viszont elvárjuk, hogy Európa odafigyeljen az őshonos nemzeti kisebbségek problémáira is és válaszokat találjon rá”- zárta gondolatát az erdélyi politikus.

Hanganyag:
Sógor Csaba nyilatkozata


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.