Sógor Csaba: tarthatatlanná vált Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának késleltetése

2018.05.30. | Európai Parlament
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Sógor Csaba: tarthatatlanná vált Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának késleltetése

Az Európai Parlament támogatja Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni térséghez és arra szólította fel a Tanácsot, hogy hagyja jóvá a két ország felvételét a térségbe. Sógor Csaba úgy fogalmazott az Európai Parlament plénumában, hogy a jelenlegi helyzet, a két ország felvételének késleltetése tarthatatlanná vált.

Kedden délután a schengeni térség működéséről szóló éves jelentésről vitáztak az európai parlamenti képviselők Strasbourgban. A jelentés kitér Románia és Bulgária helyzetére is és sürgeti a két ország azonnali csatlakozását a schengeni térséghez.

Sógor Csaba hozzászólásában azt emelte ki, hogy a schengeni rendszer működése terén valóban súlyos rendellenességek merültek fel az elmúlt évek során és sajnos látnunk kell, hogy a megoldás irányába csak nagyon lassú léptekkel haladunk. Az RMDSZ-es képviselő szerint nyilván tudomásul kell vennünk, hogy ameddig nem lesz megfelelő védelem az övezet külső határain, addig sajnos teljesen jogos a tagállamok aggodalma és a belső határellenőrzés fenntartása nem csak ideiglenes jelleggel képzelhető el.

Az erdélyi képviselő ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy azért is nagyon súlyos probléma ez, mert a belső határellenőrzés nélküli övezet léte az egyik legkomolyabb európai vívmány, a polgárok pedig ezt eddig egyértelműen az Európai Unió egyik legkézzelfoghatóbb pozitívumaként élték meg.

 „Én egy olyan tagállamból jövök, amelyet a többi tagállam nem tartott alkalmasnak arra, hogy a schengeni térség tagjává váljon, miközben több Schengen-állam képtelen fenntartani saját határának védelmét, amely egyben a Schengen-határ védelmét is jelenti” – mondta a képviselő.

Sógor Csaba azzal is érvelt a vitában, hogy a romániai és bulgáriai polgárok jelenleg annyit látnak, hogy még ma sem lehetnek részesei a schengeni térségnek, miközben nem ebbe a két országba érkeznek százezerszámra ellenőrizetlenül és illegális módon a bevándorlók. Az RMDSZ-es képviselő tarthatatlannak nevezte a helyzetet és az összes tagállam felé fordulva a két ország csatlakozásának jóváhagyását kérte az EP-ben.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.