Szatmárt nem hagyjuk! Kelemen Hunor szövetségi elnök az RMDSZ Szatmár megyei önkormányzati jelöltjeinek bemutatásán

2012.05.04. | Önkormányzati választások , Szatmár
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Szatmárt nem hagyjuk! Kelemen Hunor szövetségi elnök az RMDSZ Szatmár megyei önkormányzati jelöltjeinek bemutatásán

Pénteken 18 órától, Szatmárnémetiben Kelemen Hunor szövetségi elnök jelenlétében került sor az RMDSZ Szatmár megyei jelöltjeinek a bemutatkozójára a Szakszervezetek Művelődési Házában.

Az elmúlt 22 esztendő legnehezebb önkormányzati választása előtt áll az erdélyi magyar közösség, az erre való felkészülésben mindenkire szükség van. Nekünk erős önkormányzatokra van szükségünk, hiszen itt dől el az, hogy hogyan élünk, milyen lesz a környezetünk, hogyan fejlődik a közösség. Mindezeket a döntéseket a helyi önkormányzatokban hozzák meg, ezt tudjátok jól. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012-ben, egy nehéz kormányzati ciklus után azokra az eredményekre építhet, amelyeket a nehéz gazdasági válság ellenére is sikerült elérnünk. Mi arra a tapasztalatra építünk, amivel önkormányzati képviselőink rendelkeznek. Arra az elkötelezettségre építünk, ami bennünket, mindannyiunkat jellemez: elkötelezettség a magyar emberek iránt, a közösség érdekei iránt, elkötelezettség azon értékek iránt, amelyek bennünket meghatároznak. Építünk arra az összefogásra, arra az egységre, amely nélkül 2012-ben sem lehet erős magyar képviseletet biztosítani. Az önkormányzatokban van nekünk az erőnk, tehát ezekre kell nekünk építenünk” – hangsúlyozta a jelöltbemutatón Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Az RMDSZ elnöke leszögezte, szükség van az elkötelezettség, a tapasztalat mellett az őszinteségre, a nyitottságra és odafigyelésre.

Az emberek problémáira kell nekünk odafigyelnünk 2012-ben is, és nem másokkal kell foglalkoznunk. Az emberek problémáira kell nekünk megoldást találnunk, és én bízom abban, hogy a mi önkormányzati jelöltjeink tudnak a problémákra megoldást találni. Mit ígérünk mi 2012-ben? Azt, hogy hűségesek leszünk a mi közösségünkhöz, azokhoz az emberekhez, akik bennünket megbíznak a vezetésükkel. Azt ígérjük, hogy 2012 és 2016 között sikeres önkormányzatokat fogunk vezetni, lesznek eredményeink. Közösséget kell és közösséget lehet építeni. Tudjuk ezt. De hiszünk-e abban, hogy 2012-ben képesek leszünk győzni? Hisztek-e abban, hogy 2012-ben, ilyen nehéz körülmények között is, amikor két magyar versenypárttal is meg kell méretkeznünk, képesek leszünk-e győzni? Én hiszek abban, hogy igen. Abban is, hogy a magyar emberek Erdély szerte azt akarják, hogy erős önkormányzataink legyenek. Hiszek abban, hogy Illyés Gyula itt Szatmárnémetiben győzni fog, hogy Csehi Árpád Szatmár megyében győzni fog, mint ahogy a teremben lévő több mint 30 település polgármesterjelöltünknek a győzelmében is hiszek” – fogalmazott a Szövetség elnöke.

A magyar-magyar versenyről szólva elmondta, 2008-ban is volt magyar-magyar verseny, Székelyföldön is, és itt a Partiumban is.

„Szilágy megyében talán éppen ezért nem lett magyar megyei tanácselnök. Ennek ellenére én 2008-ban is azt láttam, amit ma.  Hogy lehet győzni! Most is. Mert jobbak vagyunk, felkészültebbek vagyunk, mert bírjuk a magyar közösség támogatását, tudjuk, hogy mit akarunk tenni, és tudjuk, hogy hogyan akarjuk céljainkat elérni” – emelte ki Kelemen Hunor. Folytatásképpen elmondta: „Változó időket élünk. Tegnap még kormányon voltunk, ma már ellenzékben vagyunk. Mind a kormányzás, mind az ellenzéki politika csupán eszköz. Eszköz arra, hogy a magyar közösség érdekeit megfelelőképpen képviseljük. Most ellenzékben vagyunk a Parlamentben, de nem lehetünk soha ellenzékben a magyar emberekkel, mert nekünk az egyedüli szövetségesünk az erdélyi magyar közösség. Kormányzatból kifele tartunk, ez nem tragédia. Mi tisztességesek voltunk végig, és biztos vagyok benne, ha őszintén beszélünk eredményeinkről, ha vállaljuk a sikertelenségeinket is, akkor az emberek ezt megértik. Tisztességesek voltunk a közösség irányába, tisztességesek voltunk az ország irányába és a partnereinkkel való kapcsolatban is. Lehet, hogy egyesek magyar úri gesztusnak tartják azt, hogy nem árultuk el politikai szövetségeseinket, de minket mindig is az elvhűség vezérelt. Igen, kitartottunk azok mellett, akikkel a MOGYE magyar karának a beindításához szükséges törvényes feltételeket megteremtettük. És én azt hiszem, hogy ez nem hiba, nem tévedés. Akkor, amikor ebben az országban a kormányzati többségek árulásra épülnek, szinte kirívó az, ha valaki hűséges. Bennünket, magyar politikusokat mindig is az egyenesség, az elvhűség és a kitartó munka jellemzett. Arra kérek minden jelöltet, hogy ezt képviseljék” – zárta beszédét az RMDSZ elnöke.

A rendezvényen Csehi Árpád megyei tanácselnök-jelölt és Illyés Gyula, Szatmárnémeti polgármesterjelöltje egyaránt bemutatta a megyei illetve helyi tanácsos-jelölteket, Kelemen Hunor pedig a Szatmár megyei községek és falvak polgármesterjelöltjeit hívta színpadra. Az RMDSZ Szatmár megyei szervezete a „Folytassuk együtt” szlogennel indul a június 10-i önkormányzati választásokon.  

A rövidesen kezdődő kampányról szólva Kelemen Hunor kijelentette:

Az RMDSZ országos vezetősége arra törekszik, hogy 2012 végén ismét tudjuk használni a kormányzati eszközt, de ehhez minden magyar ember támogatására szükségünk van. Ehhez hitre, erőre és kitartásra van szükségünk. Rajtunk múlik, hogy megtudjuk-e tartani Szatmárnémetit, Tasnádot, Nagykárolyt, Szatmár megyét. Nektek ez a feladatotok itthon, mi pedig Bukarestben, a Parlamentben úgy fogunk dolgozni, hogy a megszerzett jogok ne sérüljenek, ne vesszenek el, de itthon ti kell biztosítsátok az erős önkormányzatokat. Ehhez kívánok mindenkinek sikeres kampányt! 22 év után is csak az lehet a célunk, hogy minden magyar emberre építsünk, minden jószándékú magyar embert magunk mellé állítsunk, beengedjük a szervezetbe, és hagyjuk, hogy együtt sikeresek legyünk. Építkezve, összefogva, megtagadva azt, hogy közösségünket szétverjék. Ezt mi nem hagyjuk!”        

Bemutatkoztak a Szatmári jelöltek Bemutatkoztak a Szatmári jelöltek Bemutatkoztak a Szatmári jelöltek
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.