Székelyföld - Szórvány szolidaritás: véglegesítette az erdélyi megyék parlamenti listáit a Szövetségi Állandó Tanács (AUDIÓ)

2016.10.01. | Parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Székelyföld - Szórvány szolidaritás: véglegesítette az erdélyi megyék parlamenti listáit a Szövetségi Állandó Tanács (AUDIÓ)

Fotó: Banga Előd Ernő

A Hargita megyei lista negyedik, biztosnak számító helyét Kelemen Hunor szövetségi elnök javaslatára Szeben megyének adja át a székelyföldi megye, ezzel is erősítve a székely – szórvány együttműködést. A javaslatot a Szövetségi Állandó Tanács egyhangúan támogatta és megszavazta péntek délben, Kolozsvárott.

Az RMDSZ elnöke elmondta, a Hargita megyei lista negyedik helyezettjeként Benedek Zakariást, a Szövetség Nagyszebeni Városi Szervezetének elnökét javasolta, „aki huszonhat esztendeje a Szórványban az RMDSZ programját érvényesíti, nem mellesleg jó ismerője Hargita megyének is. Az elmúlt huszonhét évben a szórványmegyékből folyamatosan ötvenezer feletti szavazatot szerzett a Szövetség a választásokon, legutóbb, 2012-ben egészen pontosan ötvenkétezret. Ezeknek a megyéknek nem igazán volt és van lehetőségük a leadott szavazatok függvényében mandátumot szerezni, így bejuttatni küldötteiket a képviselőházba vagy a szenátusba. Az együttműködésnek, a szolidaritásnak ez egy kiváló példája, és egy nagyon jó jel arra vonatkozóan, hogy egymásra odafigyelünk, próbáljuk egymást erősíteni” – hangsúlyozta Kelemen Hunor. Az RMDSZ a Székelyföld és Szórvány közötti együttműködést már régóta építi, négy évvel ezelőtt Kovászna megye vállalta, hogy Markó Attila Brassó megyei képviselőt indítsa. 

A SZÁT ugyanakkor arról is döntött, hogy megerősíti a Magyar Polgári Párttal kötött együttműködési szerződést, és Bíró Zsolt Maros megyében indul, a befutónak számító harmadik helyet foglalja el a Szövetség képviselői listáján. Mint az ismert, a Magyar Polgári Párt másik befutó helyét Kovászna megye ajánlotta fel.

„Végeztünk egy gyors közvélemény-kutatást, telefonos mérést az elmúlt napokban, minden érv amellett szól, hogy azt az együttműködést, amelyet Maros megye az elmúlt másfél esztendeje a Magyar Polgári Párttal közösen, a különböző választások előkészítésében, lebonyolításában már megteremtett, így tudjuk a legjobban kamatoztatni” – indokolta a SZÁT döntését Kelemen Hunor szövetségi elnök. A Szövetségi Állandó Tanács tagjai ebben a kérdésben is egyhangúan szavaztak.

Kelemen Hunor szövetségi elnök nyilatkozata hang formájában elérhető és letölthető a http://rmdsz.ro/multimedia/hangfelvetel/szekelyfold-szorvany-szolidaritas-veglegesitette-az-erdelyi-megyek-parlamenti-listait-a-szovetsegi-allando-tanacs linken.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.