Székelyföldi biofalvakról Brüsszelben

2018.11.28. | Európai Parlament
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Székelyföldi biofalvakról Brüsszelben

Székelyföldi küldöttség vesz részt Brüsszelben a BioVill és a CoolHeating európai projektek nemzetközi zárókonferenciáján. A megújuló energiát, fenntartható fejlődést szorgalmazó projekteket az EU kutatási-fejlesztési, innovációs politikát meghatározó alapja, a Horizon 2020 program finanszírozza.

Az uniós finanszírozású BioVill – bioenergia falu program németországi és osztrák tapasztalatokra épül. Romániából, Macedóniából, Szlovákiából, Szlovéniából és Horvátországból választottak ki egy-két települést, amelyeket energetikailag független mintafaluvá alakítanak. A legnagyobb érdeklődés Romániából volt: öt megyéből összesen tizennyolc falu adta le pályázatát, ezek közül választották ki szigorú pontozási rendszer alapján a Kovászna megyei Esztelneket és Gelencét. A november 28-29-én zajló konferencián a hároméves projekt eredményeiről számoltak be. Tíztagú székelyföldi küldöttség vett részt a rendezvényen, amelyen jelen voltak Winkler Gyula és Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselői is.

Ez olyan program, amely a jó gyakorlatok átvételére épül, nagyon fontosnak tartom, hogy Székelyföldön nyitottak a fenntartható fejlődés irányába. Az Agenda 2030, az EU fenntartható fejlesztési menetrendjének célkitűzései akkor megvalósíthatóak, ha a helyi közösségek magukénak érzik azokat. A BioVill program háromszéki résztvevői úgy tesznek eleget a fenntarthatóság követelményeinek, hogy nemcsak egy szeletét biztosítják a zöldenergiahasználatnak, hanem igyekeznek egész rendszert kiépíteni, például helyi vállalkozók biomassza kazánt is előállítanak, de ez a technológia a hulladékgazdálkodásban is fontos szerepet tölt be.  Meggyőződésem, hogy a zöldenergia használata a mentalitásváltást is magával hozza, és egyre többen fordulnak a megújuló energia, a fenntartható fejlődés irányába” – mondta a konferencia kapcsán Winkler Gyula EP-képviselő, aki gratulált a Green Energy Egyesületnek és a Biomassza Innovációs Klaszternek az úttörő kezdeményezéshez.

Minden településen megvan a lehetőség a fahulladék összegyűjtésére, ebből biomasszát lehet előállítani, így meg lehet oldani elsősorban a közintézmények energiafüggetlenségét. Ez a projekt illett a mi tevékenységünkhöz. Érdekes volt látni, hogyan lehet a helyi közösséget erre ráhangolni. Lelkes csapat vett részt ebben a munkában, és meg vagyok győződve, hogy ennek lesz sikere” – hangsúlyozta Vajda Lajos, a klaszter elnöke.

Fontos követni, megismerni egy-egy ilyen mintafalut, mert többszáz erdélyi vidéki település van, amelyet kellő nyitottság esetén meg lehet - és érdemes is - hasonlóképpen szervezni, ugyanis az energiahatékonyság és költségmegtakarítás mellett, a zöldenergia sokkal élhetőbb, stabilabb, fenntarthatóbb jövőt biztosít” – emelte ki Sebestyén Tihamér, a Green Energy Egyesület kutatója.

Az egész világ és Európa a megújuló energiáról beszél, mi, Gelencén örülünk, hogy részese lehetünk ennek a programnak, hiszen ez a jövő. Mint önkormányzat, megtettük az első lépéseket, most már vállalkozók és a családok is használják a zöldenergiát. Bízom benne, hogy csak fejlődni fog és a közösség hasznára válik ez a kezdeményezés” – vélekedett Cseh József, Gelence polgármestere, aki Varga Attila esztelneki falumenedzserrel közösen képviselte a székelyföldi önkormányzatokat.

 

 

 

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.