A Szlovén Köztársaság nagykövetével találkozott Kelemen Hunor

2013.06.04. | Külkapcsolatok , Aktuálpolitika , Kisebbségi polgári kezdeményezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A Szlovén Köztársaság nagykövetével találkozott Kelemen Hunor

Jadranka Šturm Kocjan-nal, a Szlovén Köztársaság romániai nagykövetével találkozott Kelemen Hunor szövetségi elnök június 4-én Bukarestben. A találkozón az RMDSZ elnöke ismertette a Szövetség álláspontját a hazai aktuálpolitikai kérdésekről, valamint tájékoztatta a nagykövetet az RMDSZ által beindított kisebbségi polgári kezdeményezés helyzetéről.

A megbeszélésen Kelemen Hunor röviden bemutatta az RMDSZ XI. Kongresszusának döntéseit, kiemelve azt a tényt, hogy az eseményen számos magyarországi és romániai elöljáró vett részt, ami azt mutatja, hogy az RMDSZ-t komoly, hiteles partnernek tekintik. A szövetségi elnök az RMDSZ alkotmánymódosító javaslataira is kitért, elmondta: „az RMDSZ a nemzetállam fogalmának a törlését javasolja, mert ezt tartja európai szinten elfogadhatónak, bár úgy látjuk a román társadalom nincs felkészülve arra, hogy a "nemzetállam" fogalmat kivegyék az Alkotmányból, de javasoljuk, hogy a kisebbségeket ismerjék el államalkotó tényezőként.
 
Mi továbbra is a parlamentáris köztársaságot és a kétkamarás parlamentet támogatjuk, viszont szét kell választani a Képviselőház és a Szenátus hatásköreit” – nyilatkozta a találkozón Kelemen Hunor, aki kitért a régióátszervezésre is, ahol az RMDSZ nem ért egyet az adminisztratív hatáskörök bevezetésével, kisebb régiókat javasolna. „Meg kell győzzük a többséget, hogy ne féljenek a két magyar megyétől” – mondta Kelemen Hunor.

A találkozón szó esett több európai fontosságú ügyről is, így Koszovó függetlensége kapcsán a szövetségi elnök elmondta, hogy az RMDSZ volt az egyetlen politikai szervezet Romániában, aki annak idején támogatta elismerését. „ Az RMDSZ volt az egyetlen politikai szövetség, amely annak idején támogatta Koszovó elismerését, továbbra is kitartunk az álláspontunk mellett. Románia nem engedheti meg magának, hogy ő legyen az utolsó, aki elismeri Koszovó függetlenségét. A román politikusok kezdik belátni ezt és már készítik elő az elismerés pillanatát” – tájékoztatott Kelemen Hunor.

A megbeszélésen szó esett az RMDSZ által előkészített, kisebbségi témájú polgári kezdeményezésről, amelyhez az EU hét tagországából 1 millió aláírást kell összegyűjteni. Kelemen Hunor emlékeztette a nagykövet asszonyt, hogy a polgári kezdeményezés előkészítő bizottságának tagja az ausztriai szlovén kisebbséget képviselő Valentin Inzko, az ENSZ bosznia-hercegovinai főbiztosa is.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.