Szülőföldünk versenyképességét meghatározza az oktatás

2019.03.30. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Szülőföldünk versenyképességét meghatározza az oktatás

Versenyképes társadalom feltétele a minőségi anyanyelvű oktatás – hangsúlyozta Winkler Gyula EP-képviselő szombaton, Déván, a Téglás Gábor Elméleti Líceumban, ahol Egyiskolás megyék és térségekcímmel szervezett kerekasztal-beszélgetést a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ).

Akár azt is mondhatjuk 2019-ben, hogy a 21. század egyötöde mögöttünk van, közösségszervezőként, pedagógusként, politikusként mindannyiunk kötelessége, hogy a fiataljaink érdekeit tartsuk szem előtt tevékenységünk során. Sajnálatos módon Románia projektek nélküli ország, nincsenek olyan célkitűzések, amelyek mögé a társadalom egésze fel tudna sorakozni. Ezért is nagyon fontos, hogy a romániai magyar nemzeti közösség megfogalmazza hosszú távú céljait. Ezt szolgálja az RMDSZ kolozsvári kongresszusán elfogadott vitaindító dokumentum Erdély jövőjéről” – emelte ki előadásában a Szövetség EP-képviselője, aki a tudásalapú társadalom szerepét hangsúlyozta.

Versenyképes társadalmat akarunk itthon, a szülőföldünkön, ennek alapfeltétele a korszerű, 21. századi oktatási rendszer, amely versenyképes fiatalokat képez. El kellene jutni ahhoz a felismeréshez, hogy a 21. században a tudásnak piaci értéke kell, hogy legyen. Ezt akkor lehet elérni, ha hármas együttműködést alakítunk ki az oktatási intézmények, a gazdasági szereplők és az önkormányzat között. A vállalkozói szféra nevezi meg azokat a készségeket, amelyeket elvár, hogy munkahelyeket tudjon teremteni és megtartani, az oktatásban ezekre a területekre kell hangsúlyt fektetni, az önkormányzatoknak pedig szolgáltató önkormányzatokként kell működniük, hogy az együttműködést fenntartsák. Nyugat-Európa sikeres közösségeiben ez a kilencvenes évektől már működő modell, szakirodalma is van, gyakorlatban is kipróbálták” – mondta el Winkler Gyula, aki Franciaországban ismerte meg ezt a típusú együttműködést, amelyet egyébként sikerrel alkalmaz Németország, de több közép-európai ország is bevezette.  „Az Európai Unió támogatja az oktatás korszerűsítését és a tudásalapú társadalom kialakítását, de nekünk is újra kell gondolnunk, hogy milyen készségeket kell fejleszteni a holnap munkavállalói esetében, abból kiindulva például, hogy az európai támogatással modernizált és gépesített mezőgazdaságnak, vagy ipari vállalkozásoknak milyen igényei lesznek. Az oktatásnak általánosan is válaszolnia kell a mindennapi élet változásaira, a digitalizáció elterjedésére” – magyarázta Winkler Gyula. 

A kerekasztal-beszélgetésen a Rákóczi Szövetség képviselői bemutatták tevékenységüket, kitérve a Minority SafePack magyarországi aláírásgyűjtési kampányra, ugyanakkor ismertették erdélyi programjaik bővítésére vonatkozó elképzeléseiket. Az RMPSZ negyedik alkalommal szervezett kerekasztal-beszélgetést a szórványtérségek oktatási problémáinak feltárására, megvitatására.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.