Tisztázatlan kérdések az új adótörvénykönyvben – Gazdasági vitafórumot szervezett Moldován József

2016.01.29. | Gyergyó terület
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Tisztázatlan kérdések az új adótörvénykönyvben – Gazdasági vitafórumot szervezett Moldován József

Moldován József parlamenti képviselő szakmai vitafórumot szervezett a gyergyói medence polgármesterei, cégvezetői, valamint könyvelői számára, amely keretében szakemberek segítségével ismertették a tavaly év végén érvénybe lépett új adótörvénykönyvet, és annak alkalmazását. A fórum során kiderült: vannak tisztázatlan kérdések, amire a kormány adhat választ.

Bár az új adótörvénykönyv alkalmazási módszertana tavaly már megjelent, sokak számára nem teljesen egyértelmű annak gyakorlati alkalmazása. Azért szerveztük meg ezt a vitafórumot, hogy segédkezet nyújthassunk a kérdések tisztázásában. Mivel az év elején a hivatalok a költségvetés előkészítésével, valamint az adózási tervekkel, a cégek pedig az adóbevallások elkészítésével vannak elfoglalva, időszerűnek tűnhet ezen folyamat lezárása előtt átbeszélni a módosításokat” – fogalmazott Moldován József. A képviselő rámutatott, fontos olyan kérdéseket kielemezni az érintettekkel, hogy mik az újdonságok az új szabályozásban, mivel kell mostantól számolniuk – ennek érdekében hívták meg Kedves Imre pénzügyi szakembert, valamint Gencsi Mihályt, a CECCAR elnökét is.

Próbáltuk konkrét helyzetekre lebontva megbeszélni a változásokat. Természetesen a központi témán túl, a beszélgetés során felmerült, más kérdéseket is lehetőségeink szerint megválaszoltuk” – magyarázta a képviselő. Kifejtette: számára is fontos, hogy tudja, az újonnan, általuk is megszavazott adótörvénykönyv valóban megfelel-e az igényeknek, ténylegesen hoz-e olyan pozitívumokat, amit a kormány előrevetített. Amennyiben nem, akkor tudjon konkrét észrevételeket megfogalmazni a pénzügyminisztérium felé a javítások érdekében.

Mint mondta, már most több tisztázatlan kérdést találtak benne, többek között az általános, sok esetben értelmezhetetlen megfogalmazás is probléma. „Az is kiderült, hogy néhány olyan rendelet, ami az alkalmazást illeti, még mindig nem jelent meg, tehát a határidőket, amit a kormány megszabott, nem lehet betartani. Ezt sürgősen jelezni kell a minisztérium felé, amennyiben a saját határidejét be szeretné tartani” – hangsúlyozta Moldován József.

A vitafórumra az egész gyergyói térségből érkeztek érdeklődők, akik szintén fontosnak tartották, hogy hasonló megbeszélések során tisztázhassanak különböző felvetéseket. A vitafórum folytatódik, január 29-én Parajdon tartanak megbeszéléseket, ahová az udvarhelyszéki polgármesterek, könyvelők valamint turisztikai egységek tulajdonosai is érkeznek majd. 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.