Több mint háromszázezer aláírást iktatott a nemzeti hatóságnál az RMDSZ

2018.04.11. | Minority SafePack
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Több mint háromszázezer aláírást iktatott a nemzeti hatóságnál az RMDSZ

Fotó: Gönczy Tamás

Iktatta az Országos Lakosság-nyilvántartási Igazgatóságnál a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés romániai aláírásait az RMDSZ szerdán. Kelemen Hunor szövetségi elnök, a polgári kezdeményező bizottság helyettes képviselője abban bízik, hogy nem születik elutasító politikai döntés a következő három hónapban, csakis a kötelező adminisztratív vizsgálatot hajtja végre a nemzeti hatóság.

Az RMDSZ elnöke úgy véli, a Minority SafePack-et érintő érdemi vitára, döntésre a jövő évi parlamenti választást követően kerül majd sor az Európai Parlamentben és Bizottságban. A kezdeményezők szerepe most az, hogy a tagállamok államfőit és kormányait meggyőzzék, az MSPI nem a többségi társadalmak ellen irányul. „A mi kezdeményezésünk nem a tagállamok ellen irányul. Nem akarja az Európai Uniót szétverni, ellenkezőleg: erősíteni akarja azt. Ha ötvenmillió európai polgár szolidáris a többséggel, akkor a tagállamok sikeresebbek lesznek. Összeurópai érdek, hogy Európa ne legyen megosztott, hogy ne létezzen a boldogabb nyugat és a kevésbé boldog kelet, ahol a kommunizmus örökségét az őshonos kisebbségek mindmáig hátukon cipelik” – tette hozzá Kelemen Hunor.

A román államfő viszonyulását ma még nem tudja megelőlegezni, az viszont bizonyos, hogy nagyon fontos szerepe lesz akkor, amikor az Európa Tanács asztalára kerül a kezdeményezés.

Az aláírásokat az RMDSZ parlamenti képviselői és szenátorai jelenlétében iktatták, a szövetségi elnök ismételten köszönetet mondott a magyar embereknek, a történelmi magyar egyházaknak, illetve a Szövetség helyi és megyei szervezeteinek, hogy segítették és támogatták a kezdeményezést.

A FUEN elnöke, Vincze Loránt elmondta: az aláírások benyújtásának folyamatát azért kezdték Bukarestben, mert a Minority SafePack kezdeményezés innen indult, az erdélyi magyarság, az RMDSZ fogalmazta meg európai szinten az őshonos kisebbségek elvárásait. Tájékoztatott: a nemzeti hatóságoknak három hónap áll rendelkezésére, hogy igazolják az aláírások hitelességét.

A FUEN elnöke kifejtette: feladatuknak tekintik, hogy minél szélesebb körben ismertessék a Minority SafePacket Európában. „Az a cél, hogy kormányoknak, parlamenteknek mutassuk be, hogy miről szól a kezdeményezés: nem kíván elvenni semmit a tagállamoktól, épp ellenkezőleg, az európai értékeket erősíti, és hozzá kíván tenni az Európai Unióhoz. Azt kívánjuk, hogy a nyelvi és kulturális sokszínűség elismerést nyerjen Európában, hogy szülessenek olyan intézkedések, amelyek hosszú távon biztosítják a közösségek fennmaradását” – fogalmazott.

A támogató aláírások leadása csütörtökön Besztercebányán, Szlovákiában folytatódik.

 

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.