Tönkreteszik a marosvásárhelyi orvosképzést – az RMDSZ tiltakozik a MOGYE és a Petru Maior egyesítése ellen

2018.04.18. | Marosvásárhely
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Tönkreteszik a marosvásárhelyi orvosképzést – az RMDSZ tiltakozik a MOGYE és a Petru Maior egyesítése ellen

Fotó: www.erdon.ro

Nem támogatjuk a MOGYE és Petru Maior egyetem egyesítését. Fenntartjuk a MOGYE-n oktató tanárok és tanuló diákok álláspontját, amely egyértelmű: a bekebelezés tönkreteszi a marosvásárhelyi orvosképzést, felszámolja az egyetem multikulturális jellegét.

Egyetlen szakmai és közösségi érv sem szól a mostani szándék mellett, amely a több évtizedes, nemzetközileg is elismert orvosképzés jövőjét veszélyezteti. Egyértelmű, a mostani egyetemegyesítéssel a MOGYE gyengülni fog, hiszen a vegyesprofilú egyetemek minősítése gyengébb, romlik a tanár-diák és a nemzetközi hallgatói arány.

A tanügyi törvény által szavatolt egyetemi autonómia elve nem teszi lehetővé, hogy az egyesítési folyamat mostani szakaszában a két felsőoktatási intézmény vezetőségének döntésébe bármilyen politikai és jogi eszközzel beleszólhasson az RMDSZ.

Ezúton is felszólítjuk Valentin Popa tanügyminisztert, ne járuljon hozzá az egyesítéshez. Tanügyminiszterként kötelessége Románia törvényeinek betartása és betartatása, nem szemet hunyni afelett, hogy a MOGYE vezetősége 2011 óta megtagadja a törvény alkalmazását, a magyar kar létrehozását.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem vezetőségétől elvárjuk, hogy azonnali hatállyal hozza létre a magyar főtanszéket. Ha nem valósítja meg ezt,  egyértelmű üzenetnek és szándéknak vesszük azt, hogy a magyar oktatás elsorvasztására irányul az egyesítés, ami ellen határozottan tiltakozunk.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kiáll a magyar oktatók és diákok álláspontja mellett, lehetőségeihez mérten élni fog a törvény által biztosított eszközökkel azért, hogy a közösségi és szakmai érveknek érvényt szerezzen.

 

Az RMDSZ Maros megyei szervezete

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.