Új fejlesztési régiók szükségesek az uniós alapok hatékony felhasználásához

2012.12.03. | gazdaság , Parlamenti választások , Erdély 2020 , Temes
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Új fejlesztési régiók szükségesek az uniós alapok hatékony felhasználásához

Az uniós felzárkózáshoz szükséges hazai reformokkal kapcsolatos RMDSZ-es javaslatokat ismertette hétfőn temesvári sajtótájékoztatóján Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke. Véleménye szerint 2013-ban mindenképpen el kell indítani a konzultációt, a közvitát az alkotmány reformjáról, amellyel egyidőben regionális átszervezési, fiskális és költségvetési reformra is szükség lesz. 

Az európai parlamenti képviselő elmondta, mindhárom területen párhuzamosan kell elindítani a reformfolyamatot, nyíltan és őszintén kell megvitatni a kérdéseket, szakmai síkra terelve és kizárva a politikai és érzelmi vélemény-nyilvánításokat. Winkler Gyula ugyanakkor aggódásának is hangot adott, szerinte fennáll a veszély, hogy a 2003-ban elkövetett hibák megismétlődnek az alkotmány módosításakor. „Ha már akkor hibáztunk, nem lehetne ez alkalommal kikerülni? 2003-ban úgy módosították az alaptörvényt, hogy azt egy leendő elnök személyére szabták. Ez az elképzelés nem jött be. Most, az előkészítési fázisban kiderül, egyesek valaki ellenében készülnek az alkotmánymódosításra. Úgy vélem, hogy ugyanazt a hibát fogják elkövetni. A 2003-ban elfogadott alkotmány, amely jót is hozott Románia-EU közötti viszony tekintetében,  nem tisztázta a hatalmi ágak szétválasztását és az állam alapintézményeinek feladatkörét. Az alaptörvény hiányosságai okozták az elmúlt 3-4 év politikai válságait” – magyarázta Winkler Gyula.
 
Az európai parlamenti képviselő kitért a fejlesztési régiók kérdéskörére is, felidézve, hogy az RMDSZ még 2007-ben kidolgozta a javaslatát a régiók átszervezésére vonatkozóan, a jelenlegi fejlesztési régiókat 16 kisebb régióra osztanák, figyelembe véve a földrajzi, gazdasági, történelmi hagyományokat és a regionális identitást is. „Szakértőink dolgozták ki ezt a javaslatot, komoly kutatások és tanulmányok állnak a háttérben. (…) Mi arra a következtetésre jutottunk, hogy 16 fejlesztési régiót kell kialakítani, de természetesen megtörténhet, hogy a kérdés alapos megvitatását követően 14, 15 vagy 17 régió létrehozásáról döntenek” – hangsúlyozta Winkler Gyula a közvita, a konzultáció fontosságát ebben a kérdésben is. Az RMDSZ nem szeretné a jelenlegi megyéket felszámolni, hanem ezek alkotnák a régiókat, amelyeknek a maguk során választott vezetőséggel rendelkeznének és bizonyos, a központi kormánytól és a megyéktől átvett kompetenciákkal. Természetesen a feladatkörökhöz a forrásokat is hozzá kell rendelni – tette hozzá az RMDSZ európai parlamenti képviselője. „Az RMDSZ akkor vitára bocsátotta javaslatait, azonban az teljességgel falakba ütközött, és nem a Bánság, mint régió emlegetése miatt, hanem kiderült, a Székelyföld az a régió, amelynek létrehozása még mindig tabunak számít” – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula.
 
Az EP-képviselő beszélt a pénzügyi és adóreformról is, amelyet az RMDSZ szükségesnek tart a regionális átszervezés mellett, hogy Románia nagyobb mértékben tudja majd felhasználni a rendelkezésére álló uniós forrásokat, de a pénzügyi és adóreform a külföldi beruházókat vonz és stabilabb gazdasági környezetet is terem. Az RMDSZ megtartaná a 16 százalékos jövedelmi adót, csökkentené a hozzáadott értékadót 19 százalékra, kisebb társadalombiztosítási hozzájárulást szabna meg – többek között ilyen konkrét, gazdaságélénkítő intézkedéseket tartalmaz a Szövetség javaslatcsomagja, amely a fekete gazdaság 25 százalékos csökkentését is célul tűzte ki, ismertette Winkler Gyula.
 
„Az Adótanács elemzéseiből kiderül, hogy évente 45 – 50 milliárd eurót jelent a fekete gazdaság, ez az állami költségvetés egy éves jövedelmének, vagy a romániai GDP 40 százalékának felel meg” – mutatott rá a fekete gazdaság méreteire Winkler Gyula kiemelve, hogy az RMDSZ a több évre szóló, multianuális költségvetés bevezetését javasolja uniós modell alapján.
 
Az EP-képviselő ismertette az Erdély 2020 fejlesztési tervet, amely az RMDSZ elképzeléseit tartalmazza az EU-s források felhasználását illetően. A tervet benyújtották az  Európai Ügyekért felelős Minisztériumhoz és az érintett regionális intézményekhez azzal a céllal, hogy javaslatait minél nagyobb mértékben építsék be az Országos Fejlesztési Tervbe, tekintettel az EU közös stratégiai keretére.
 
Halász Ferenc, az RMDSZ Temes megyei elnöke a december 9-ei mozgósítás fontosságáról beszélt, mint mondta, legfontosabb prioritásuk, hogy a magyar közösség vasárnap elmenjen szavazni. Halász Ferenc kitért a Bánságra jellemző multikulturális együttélés sajátosságaira, hangsúlyozva, hogy szeretnék, ha a Temes megyei magyaroknak is lenne egy parlamenti képviselőjük, aki a bánsági szerb, bolgár és német képviselővel dolgozhatna együtt a régió érdekében.
 
Winkler Gyula hétfőn este gazdasági konferencián vett részt, ahol üzletembereknek mutatta  be az Erdély 2020 fejlesztési tervet és ismertette az Európai Unió 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó költségvetési keretének prioritás rendszerét.
 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.