Újragondolják a gyermekjogvédelmet

2012.04.04. | Külkapcsolatok
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Újragondolják a gyermekjogvédelmet

Dézsi Attila miniszter, kormányfőtitkár hivatalában fogadta ma a romániai gyermekek védelméért és ellátásáért felelős magas rangú képviselőt, Emma Nicholson bárónőt. A találkozón a gyermekgondozás és gyermekjogvédelem kérdéseiről esett szó.

Dézsi Attila kormányfőtitkár megköszönte a magas rangú képviselőnek a gyermekek jogainak érvényesítéséért tett erőfeszítéseit. „Ön fáradhatatlan nagykövete a gyermekjogok védelmének, és ez sokat jelent” – fogalmazott az RMDSZ minisztere.

Emma Nicholson bárónő hangsúlyozta: Románia Kormánya folyamatosan dolgozik azon, hogy az árva gyerekeket ne intézetben, hanem családi körülmények között neveljék fel. „Örönmmel látom, hogy egyre több intézeti gyerek kerül vissza természetes családjába vagy kerül nevelőszülőkhöz, családi típusú otthonokba, és így a többi gyerekkel együtt járhat iskolába” – fogalmazott.

A felek egyetértettek abban hogy szükség van a hazai gyermekvédelemmel foglalkozó legmagasabb szintű csoport újraszervezésére, legtöbb 9 taggal, akik kidolgozzák és koordinálják a gyermekjogvédelem közép- és hosszú távú stratégiáját. A dokumentumban továbbra is fontos (az árvaházak ellenében) az intézeti gyerekek családi körülmények közötti elhelyezése a minél harmonikusabb személyiségfejlődés és minél jobb társadalmi beilleszkedés érdekében. Emellett, kiemelt figyelmet fordítanak az ember- vagy gyermek-kereskedelem megelőzésére, valamint arra, hogy a hazai törvénykezésben egységesen szabályozzák a gyermekjogvédelemmel kapcsolatos programok hatékonysági mutatóit.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.