Újrateremtjük a világunkat Nagykárolyban, Partiumban, Erdélyben

2013.09.20. | Oktatásügyek , Szatmár
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Újrateremtjük a világunkat Nagykárolyban, Partiumban, Erdélyben

Testvéri és nemzeti összefogásnak lehettek tanúi azok, akik szeptember 19-én Nagykárolyban, a Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont új épületszárnyának avatási ünnepségén részt vettek. Az egyházi iskolák kiváltságos keresztény nevelési értékének évszázados múlttal rendelkező helyén ma, több évtizednyi kényszerű szünet után ismét keresztény szellemű nevelés és oktatás zajlik.

„Újrateremteni világunkat, ez a legnagyobb kihívás az életünkben az elmúlt 25 évben. Újrateremteni azt a világot, amelytől a kommunista diktatúra meg akart fosztani minket, az iskoláinktól, a templomainktól, a nyelvünktől és a kultúránktól, mindattól, ami az identitásunk része” – kezdte ünnepi beszédét Kelemen Hunor szövetségi elnök, aki csütörtökön délelőtt egyházi és világi méltóságok előtt mondott ünnepi beszédet a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpontban tartott avatóünnepségen. A több mint ötszáz diákot számláló iskolaközpont most hat új osztályteremmel, egy sportteremmel, és egy könyvtárral bővült a több országot érintő összefogás nyomán.

 

„Sem a kommunista diktatúrának, sem más önkényuralmaknak nem sikerült elérniük céljukat, nem tudtak bennünket megfosztani értékeinktől, identitásunktól, nyelvünktől, vallásunktól, mert mélyek a gyökereink. Ezer esztendőt nem lehet felszámolni. A világunkat újrateremtjük, és most egy újabb darabját tesszük helyre, itt, Nagykárolyban. A piarista hagyományokat hozzuk vissza, mert nekünk olyan értékeink vannak, amelyek kiállták az idő próbáját. Az egyházi oktatás egyike ezeknek, s ha a múltban, több évszázadon át segítettek eligazodni a világban, és mutatták a helyes irányt elődeinknek, akkor ez ma is olyan értéknek számít, amit nekünk kötelességünk továbbvinni” – mutatott rá a szövetségi elnök a múlt értékei felé fordulás jelentőségére és egyben szükségességére, majd kihangsúlyozta, hogy ez mindenkor csak összefogással valósulhat meg. „Egymásra figyeltünk, összefogtunk, eldöntöttük, hogy milyen úton haladjunk, az akadályokat pedig legyőztük, mert szolidárisak voltunk, követve a keresztény értékrendet. Most pedig az a feladat áll előttünk, hogy ezeket az évszázados értékeket ötvözzük a huszonegyedik századi kihívásokkal. Tudom, hogy ezt képesek leszünk megvalósítani Nagykárolyban, Partiumban, Erdélyben és egész Közép-kelet Európában” – hangsúlyozta ünnepi beszédében az RMDSZ elnöke.

 

Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere történelminek nevezte az iskola bővítését, kiemelve a magyar anyanyelvi képzés erősítésének fontosságát.

 

„Minden nemzetnek joga van a létezéshez és értékei, kultúrája megerősítéséhez” - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az új épület avatóünnepségén.

 

A Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpontban a piarista oktatás 1992-ben indult újra. A jelenlegi főépület 2006-ban került vissza egyházi tulajdonba, és 2008 óta folyik itt az oktatás. A csütörtökön felavatott, és Schönberger Jenő szatmárnémeti katolikus püspök által felszentelt új épületszárny egy részét már tavaly birtokba vehették a diákok. Az új épület négy osztályában mintegy száz gyermek fog tanulni. A római katolikus líceum új épületszárnya csaknem egymillió euróból épült fel, az épületben négy tanterem, egy tornaterem, egy könyvtár, kápolna és egy tanári szoba kapott helyet.

A nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont új épületszárnyának avatóünnepsége A nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont új épületszárnyának avatóünnepsége A nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont új épületszárnyának avatóünnepsége
Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.