Ülésezett a Fenntartható Fejlesztésért felelős Minisztériumközi Bizottság

2012.02.13. | Környezetvédelem
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


A fenntartható fejlődés több mint egy elvont fogalom, ahhoz, hogy a stratégiákban előirányzott intézkedések konkretizálódjanak elsődleges fontosságú a politikai, az egyetemi és a nem kormányzati szférák összehangolt együttműködése.

 A Fenntartható Fejlesztésért felelős Minisztériumközi Bizottság célja olyan adminisztratív intézkedések szorgalmazása, amelyek segítik a központi intézményekben valamint az egyetemekben és kutatóintézetekben felhalmozott információk gyors átadását a központi adminisztrációnak – nyilatkozta Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter február 13-án, Bukarestben.

A bizottság ülésén Jeremy Staniforth, a kormány fenntartható fejlesztésért felelős magas rangú képviselője, Monica Moldovan, az ENSZ Románia fejlesztéséért felelős programjának (UNDP) energiáért és környezetvédelemért felelős igazgatóságának vezetője, a Környezetvédelmi Őrség, a Környezetvédelmi Ügynökség, a külügyi,- fejlesztési- és gazdasági minisztériumok képviselői vettek részt.

Az ENSZ Fenntartható Fejlődés Bizottsága 19-ik Ülésének elnökeként szerzett tapasztalatai alapján a környezetvédelmi miniszter elmondta: egy globális fenntartható fejlesztési stratégia kidolgozásában, elfogadásában fontos szerep jut a politikumnak. A politikum hathatós közreműködése nélkül nehezen hihető hogy, egy ilyen érzékeny témában, mint a fenntartható fejlesztés, az országok konszenzusra jutnak a közeljövőben.  Borbély László véleménye szerint a politikai konszenzus fontosságára mutat rá az a tény is, hogy egy, két éves szakértői egyeztetés után, 2011. május 14-én az ENSZ Fenntartható Fejlődés Bizottsága 19-ik Ülése politikai döntés nélkül zárult a szállítás, vegyi anyagok, hulladékmenedzsment, bányászat és tíz éves fenntartható termelés és fogyasztás terén.

Az ENSZ Románia fejlesztéséért felelős programja Borbély Lászlót, az ENSZ Fenntartható Fejlődés Bizottsága 19-ik Ülése keretén belüli tevékenységéért regionális fenntartható fejlődési szóvivőnek nevezte ki. 2011. májusától a környezetvédelmi és erdészeti miniszter az ENSZ Környezetvédelemért és Egészségügyért felelős Európai Miniszteri Tanácsának társelnöke.

A fenntartható fejlesztés megvalósítása érdekében hazai szinten hozott intézkedésekről a környezetvédelmi miniszter elmondta: Románia 2008 óta rendelkezik fenntartató fejlesztési stratégiával, igaz, a dokumentum jóváhagyása után, kevés, a stratégiában foglalt előírások életbeléptetésével kapcsolatos intézkedés született.  A mandátuma alatt hozott intézkedések közül Borbély László egy, a minisztériumon belül a fenntartható fejlesztésért felelős osztály létrehozását valamint a fenntartható fejlesztésért felelős minisztériumok közötti bizottság munkájának felgyorsítását említette.

A környezetvédelmi miniszter véleménye szerint elsődleges fontosságú, hogy az elkövetkező időszak politikai intézkedései, az előkészítendő jogszabályok, tervek, beruházások figyelembe vegyék Románia fejlesztési stratégiáját.

A Fenntartható Fejlesztésért felelős Minisztériumközi Bizottság legfontosabb célkitűzéseként Borbély László Románia környezetbiztonsági stratégiájának kidolgozását, véglegesítését említette.

Románia eddigi tevékenysége alapján a miniszter reményét fejezte ki, hogy hazánk a 2012-es Rio de Janeiró-i csúcstalálkozón is fontos szerepet fog játszani a fenntartható fejlesztés terén.