Választások napja - Szatmár megyei hírfolyam

2012.12.09. | Parlamenti választások , Szatmár
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


22.30 - Az Országos Választási Iroda 21 órás adatai szerint Szatmár megye a 36. helyen végzett a szavazási részvételi arányt tekintve. 21 órakor országos szinten 41,72% volt a részvételi arány. Szatmár megyében az utolsó adatok szerint a lakosság 38,19%-a járult az urnák elé szavazni. A szatmári falvak lakosságának 38,93%-a, míg a városok lakosságának 37,46%-a adta le voksát.A jelenlét szempontjából legjobban teljesítő megyék Teleorman (54,73%), Gorj, Olt, Mehedinti, Giurgiu megyék, a leggyengébben szereplő megyék pedig Temes (32,50%), Máramaros, Kolozs, Arad, Szeben megyék.

19.30 - Az Országos Választási Iroda 18 órás adatai szerint Szatmár megye a 37. helyre esett vissza a délelőtti 31. helyről. 18 órakor országos szinten 36,54% volt a részvételi arány. Szatmár megyében az utolsó adatok szerint a lakosság csupán 32,05%-a járult az urnák elé szavazni, ez még mindig jóval az országos átlag alatt van. A szatmári falvak lakosságának 32,95%-a, míg a városok lakosságának 31,16%-a adta le voksát.
A vezető megyék továbbra is Teleorman (48,92%), Gorj, Olt, Mehedinti, Giurgiu megyék, a leggyengébben szereplő megyék pedig Temes (26,73%), Máramaros, Kolozs, Arad, Szeben megyék. Az urnazárásig már kevesebb, mint másfél óra van még hátra. 

18.55 - A szatmárnémeti Gheorghe Baritiu utcai 107. szám alatti 48-as számú szavazóházba az USL emberei autóbusszal vitték a Gorunului utcai bolondok házából a betegeket, orvosi felügyelettel szavazni, annak ellenére, hogy ezen személyek nem rendelkeznek szavazati joggal. A szavazóház RMDSZ-es szavazóbiztosa jelezte a rendellenességet a Szatmár Megyei Választási Bizottságnak, amely nem engedélyezte ezen betegeknek, hogy az említett szavazóházban leadják szavazatukat. Ez azonban nem zárja ki a lehetőségét annak, hogy az illető betegeket az USL emberei egy másik szavazóházba is elvigyék és ott próbálkozzanak azzal, hogy ily módon szavazatokat szerezzenek.

18.50 - A magyar lakta települések nagy része továbbra átlag alatti részvételi aránnyal rendelkezik. Csupán két óra van még hátra az urnák lezárásáig. Hadadon 703 személyből jelen pillanatig csupán 290-en voltak szavazni, míg ezzel ellentétben a jelentősen román lakta Stânan a 767 személyből 470-en adták le voksukat.

17.40 - Kovács Zoltán, a Szatmár Megyei RMDSZ 1-es egyéni választói körzet képviselőjelöltje Avasújvárosban, az Avasújvárosi Iskolában, a 244-es számú  szavazóházban adta le voksát. A szavazás után újságírói kérdésre elmondta, hogy a magyar közösség megmaradásáért, biztonságos jövőéért szavazott. A képviselőjelölt szerint fontos, hogy a magyarság erős parlamenti képviselettel rendelkezzen és jelen legyen az Alkotmánymódosításnál is.

17.30 - Avasfelsőfaluban egy helyi tanintézmény előtt egy férfi 3000 lejt adott át egy másik személynek annak érdekében, hogy rávegye, hogy egy bizonyos jelöltre szavazzon. Az avasfelsőfalui rendőrség a csúszópénzt, felajánló, illetve az azt elfogadó személy ellen bűnvádi eljárást indított.  Az ügyben további vizsgálatokat folytatnak.

17.20 - Megyénkben több magyar lakta településen is gyenge a szavazáson való részvétel, ezzel ellentétben a román lakta településeken akár a 60%-ot is meghaladta. Párhuzamos számlálások alapján Poiana Codruluion több mint a település fele szavazott már, Stânan is a lakosság több mint 66%-a leadta már voksát, ezzel ellentétben Magyargéresen az 560 személyből csupán 190-en, Lázáriban pedig a részvétel a helyhatósági választásokhoz képest csupán 22%.

16.40 - Lakossági bejelentések alapján a 17-es lakónegyedben házról-házra járnak mobilurnával, becsengetve az emberekhez és mondva nekik, nem baj, ha nem tudnak elmenni, vagy nem akarnak elmenni szavazni, mert van náluk urna, dobják abba szavazataikat. Ezen esetekben a helyszínen papírokat is kiállítanak, annak érdekében, hogy a mozgóurnába szavazatok kerüljenek. A törvény szerint a mozgóurnát csupán azon házakhoz lehet kivinni, ahonnan előzőleg, legkésőbb ma 16 óráig kérvényt nyújtottak be.

16.00 - Információink szerint a megye több településén a román pártokhoz kötődő mikrobuszokkal szállítják az embereket szavazni. Az így szavazóházakba beszállított személyek mások személyazonossági iratait is magukkal viszik, hogy az ő nevükben is szavazzanak.


15.30 - A 14 órakor mért részvételi arányok szerint Szatmár megyében a lakosság csupán 17%-a ment el szavazni, ez által megyénk országos szinten a 31. helyről a 35. helyre esett. Szatmár megye városaiban a lakosság 17,55%-a a vidéki lakosság pedig 16,44%-a adta le voksát. Szatmár megye továbbra is jóval az országos 20,56%-os átlag alatt található. Országos szinten továbbra is Teleorman megye vezet 29,85%-kal, őt követi Gorj 27,79%-kal, majd Olt 25,46%, Konstanta 25,10%, Mehedinti 25,08%. A leggyengébb részvételi arányt Temes (12,30%), Arad (13,38%), Kolozs (14,86%), Beszterce-Naszód (14,87%), Máramaros (15,05%) megyékben mérték.

14.35 - Szatmárnémetiben az Independentei utcában egy román párt képviselői házról házra járnak kérdezgetve a lakókat, hogy román nemzetiségűek-e és szükségük van-e mozgóurnára. A választási irodához 16 óráig lehet még benyújtani a mozgóurnákra szóló kérvényeket, ehhez azonban több, köztük orvosi igazolás kiállítására is szükség van.

14.15 - A havazás és hótorlaszok már Szatmár megyében is gondot okoz az utakon. Lakossági értesítések szerint Nagykároly környékén az országutakon és a megyei utakon sem takarítják az utakat, nem járnak a hókotrók. Ez sokban megnehezíti a közlekedést, így többen is nehézkesen tudják megközelíteni a szavazóházakat, így a jelenlét továbbra is jóval az országos átlag alatt marad.

13.20 - Balogh Sándor, az RMDSZ 3-as számú választói körzet képviselőjelöltje a kismajtényi művelődési házban, a 235-ös számú szavazóházban adta le szavazatát. Újságírói kérdésre elmondta, hogy a magyar kisebbség erős parlamenti képviseletéért szavazott, fontos ugyanis, hogy a magyar kisebbség elérje az 5%-os küszöböt, hiszen csak így képviselhetjük érdekeinket.  A képviselőjelölt észrevételei szerint egyelőre több helyen gyenge a jelenlét éppen ezért mindenkit arra buzdít, hogy menjen el szavazni, hiszen ez az egyetlen lehetősége annak, hogy a magyar kisebbség dönthessen saját sorsáról.

12.50 - Szász Piroska, az RMDSZ képviselőjelöltje a 2-es Képviselői körzetből leadta szavazatát a szatmárnémeti 39-es számú szavazóházban. Újságírói kérdésre a voksolás után elmondta: "Optimistán indultam el a szavazóházba, egy szebb jövőért szavaztam továbbá azért, hogy azoknak a Szatmár megyeiek, akik az elmúlt hetekben támogatásukról biztosítottak, illetve segítséget és támogatást kértek az általam képviselt Szövetségtől, olyan támogatói legyenek Bukarestben, akik tényleg értük dolgoznak. Arra a Szövetségre szavaztam, amely az elmúlt két évtizedben ezt vállalta és sikeresen végezte is. Más lehetőséget nem láttam, csak a kontinuitást a biztos jövő elérése érdekében."

12.40 - Az ország több megyéjében is komoly gondot okoz a havazás és a hótorlaszok. Szatmár megyében a lehullott csapadékmennyiség egyelőre nem veszélyezteti a szavazóházakhoz való eljutást. A lakossági bejelentések és az önkormányzatoktól kapott információk alapján az Avas és a Codru zónájában indultak be leghamarabb és a legnagyobb intenzitással a hóletakarító gépek megyénkben, a magyarok és svábok lakta vidékeken egyelőre csak lassan folyik a hóeltakarítás. Több magyarlakta település önkormányzata is sürgette a munkálatok intenzívebb felvételét, kiemelve, hogy a rossz útviszonyok negatív kihatással lehetnek a magyarok és svábok lakta vidékeken tapasztalható a választási részvételre is. 

12.20 - A 10 órakor mért részvételi arányok alapján Szatmár megye a 3,75 százalékos részvételi aránnyal a 31. helyen áll országos szinten.


12.05 - Számtalan olyan bejelentés érkezett a Megyei Választási Bizottsághoz, amelyben a szavazóházak elnökei azt sérelmezik, hogy az USL és ARD bannerei és kampányanyagai törvénytelenül a szavazóházak 500 méteres körzetében vannak elhelyezve, kérve a bizottságot, hogy távolíttassa el ezeket. A Megyei Választási Bizottság elrendelte a törvénytelenül kihelyezett bannerek és plakátok eltávolíttatását több esetben is, azonban eszközei nincsenek ennek megvalósítására. Hasonló bejelentések érkeznek törvénytelenül a szavazóházak körzetében kihelyezett kampányanyagokról Pálfalváról, Szatmárnémeti 2-es képviselői körzetébe tartozó szavazóházaiból is. Utóbbiak esetében Szász Piroska, a körzet RMDSZ-es képviselőjelöltje is felemelte a hagját, felszólítva az illető szavazóházi elnököket, járjanak el a törvény szerint.

11.50 - Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke feleségével együtt érkezett voksát leadni a szatmárnémeti 59-es szavazóházba. A voksolás után a sajtó jelen lévő képviselőinek elmondta, hogy szavazatát ezúttal is arra a szövetségre adta le, amely képes azt a bizalmat, biztonságot és jövőt biztosítani közösségünk és családja számára, amelyre minden felelős szatmári vágyhat.

11.45 - Pontosított Szatmár megyei részvételi adatok: délelőtt 10.00 óráig a városokon a szavazásra jogosult lakosok 4,28 százaléka járult az úrnákhoz, a vidéki zónákban ez az arány 3,11 százalék. Megyei szinten az átlag 3,75 százalék, amely messze elmarad az ország déli megyéiben tapasztalhtó részvételi arámyoktól (Teleorman megyében például a részvételi arány 8 százalék felett van).

11.40 - Vizsgálódik a Megyei Választási Bizottság több Szatmárnémeti szavazóházban végzett illegális adatgyűjtés kapcsán. Bejelentések érkeztek arról, hogy a szatmárnémeti 4, 5, 6, 7 - es szavazóházakban bizonyos személyek a szavazóház bejáratánál állva arról érdeklődnek, hogy kire szavaztak a polgárok. Arra hivatkozva, hogy Exit-poll elemzéshez gyűjtenek adatokat akarják megtudni az emberektől a választási opciójukat. A Megyei Választási Bizottság nem adott engedélyt az illető szavazóházakban erre az adatgyűjtésre és felszólította az illető szavazóházak elnökeit, hogy lépjenek fel az illegalitás elen. A megyében több településen engedélyezve van egyébként az Exit-poll -hoz szükséges adatgyűjtés. Azonban csak bizonyos szavazóházakban kaptak erre engedélyt. A Szatmár megyei 2-es képviselői körzetben gyűjtenek adatokat az USL-s jelölt esélyeinek felmérésére.

11.30 - Az Országos Választási Bizottság, feldolgozva a Megyei Választási Bizottságtól kapott részvételi adatokat bejelentette a 10.00 óráig mért részvételi számokat. Országos szinten a szavazásra jogosult választópolgárok mintegy 4,52 százaléka járult az urnákhoz 10.00 óráig, ez körülbelül a fele az idei helyhatósági választásokon ugyanezen időintervallumban mért választási aránynak. A legnagyobb részvételi aránnyal rendelkező megyék újra az ország déli megyéi (Teeorman, Braila és Constanta). Szatmár megyében a részvételi arány az országos átlag alatt van, 3,7 százalék környékén a vidéki zónákban és 4,4 százalék körül a városokban.

10.00 - Ilyés Gyula, Szatmárnémeti volt polgármestere, az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkár-helyettese leadta a voksát a Szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskolában található szavazházban. Ilyés feleségével együtt érkezett a voksolásra. Szavazata leadása után újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy családjával együtt fontosnak tartotta szavazatának leadását. "Arra a szövetségre szavaztam, amelyről tudom, hogy biztosíthatja közösségünk számára a hasznos parlamenti képviseletet. Szavazatommal azokat támogattam, akik garantálni tudják az egyensúlyt Románia Parlamentjében, akik hasznos képviseletet jelentenek közösségünk számára"  mondta el Ilyés.

9.30 - Maskulik Csaba, az RMDSZ 1-es szenátori körzetben induló szenátorjelöltje feleségével és fiával együtt érkezett az 50-es szavazóházba leadni voksát. A szavazás után újságírói kérdésre válaszolva elmondta: "Az országnak új lendületre van szüksége, ezért is tartottam fontosnak, hogy eljöjjek szavazni családommal együtt. Arra a szövetségre adtam le voksomat, amely ezt az új lendületet biztosítani tudja a romániai törvényhozásban. Biztosítani tudja úgy, hogy közben egészséges egyensúlyt fenntartva dolgozik családunk biztonságáért és jövőéért."

9.30 - Kereskényi Gábor, az 5-ös képviselői körzet RMDSZ-es képviselőjelöltje a szatmárnémeti 50-es számú szavazhóházban szavazott. Kereskényi Feleségével érkezett a szavazóházba, és a szavazás után a jelen lévő újságíróknak elmondta: "A bizalomra, a biztonságra és a jövőre szavaztam.  A most leadott szavazatom egy lépés ahhoz, hogy visszaállítsuk a júniusban mások által felborított egyensúlyt. Ahhoz, hogy megmutassuk közösségünk erejét, arra van szükség, hogy a magyarság legalább számarányainak megfelelően elmenjen szavazni, és az erős érdekképviseletet válassza. Erre van szükség van gyermekeink jövője érdekében."

9.15 - Erdei D. István, a 4-es képviselői körzet RMDSZ-es képviselőjelöltje a szatmárnémeti 48-as szavazóházban leadta voksát. Erdei feleségével és két gyermekével érkezett a szavazóházba. Újságírói kérdésre válaszolva az RMDSZ jelöltje elmondta, hogy bizakodva érkezett a szavazóházba, az elmúlt hetekben tapasztaltak alapján kimondható, hogy nagy munka vár a következő törvényhozási ciklusban a Parlamentre.Többek között Alkotmánymódosítás és a választási törvény egyes rendelkezéseinek tisztázása következik, ehhez pedig komoly, megbízható Szövetségre van szükség a parlamentben. A képviselőjelölt arra buzdította a szatmáriakat, hogy éljenek választási jogukkal, és szóljanak bele az ország jövőjének alakulásába.

9.10 - A szatmárnémeti 22-es szavazóház elnöke, a Megyei Választási Bizottsággal konzultálva és elismerve az USL-s kampányanyagok törvénytelen kihelyezését a szavazóház 500 méteres körzetén belül engedélyt adott azok eltávolítására. A megyében több ilyen jelzés történt, egyelőre csak a 22-es szavazóházban történt meg az eltávolítási engedély megadása.
 

8.35 - Több megyei szavazóház, így például a Szatmárnémetiben található 22-es szavazóház környékén is az USL és az ARD pártszövetségek választási plakátjai/bannerei a Választási Törvényben szereplő rendelkezéseket megszegve a szavazóház 500 méteres körzetén belül találhatók. Egyelőre még nem született döntés a Megyei Választási Bizottság illetve a helyi szavazókörzetek szintjén arról, hogy ezeket a kampányanyagokat el fogják-e távolítani avagy sem a szavazóházak bejáratának környékéről.

7.00 - Megkezdődött a szavazás a Szatmár megyei szavazóházakban. A kora reggeli órákban több szavazóházan még a a szavazás megkezdése előtt gondokat okozott, hogy a szavazóházak elnökei (például 5, 133-as számú szavazóházak) az RMDSZ szavazóházi biztosaitól a Szövetség vezetősége által aláírt megbízólevél felmutatását követelték. A Válaszási Tövény erről nem rendelkezik, illetve a Megyei Választási Iroda erre nem jogosította fel a szavazóházi elnököket ezek kiképzésén. A Megyei Választási Iroda vezetősége ígéretet tett arról, hogy tájékoztatja a szavazóházi elnököket arról, hogy a választásokon induló pártok és szövetségek részéről nem szükséges a szóban forgó megbízólevél, ez azonban emaradt, így több szavazóházban akadozott a szavazás menetének beindítása ezen ok miatt.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.