Vincze Loránt: A magyarság érdekének képviseletéhez mindenki támogatására szükség van a vasárnapi szavazáson!

2019.05.21. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Vincze Loránt: A magyarság érdekének képviseletéhez mindenki támogatására szükség van a vasárnapi szavazáson!

„Az MPP-vel való együttműködésnek van egy hívószava: a nemzeti érdekért tesszük. Most a magyar érdek azt kívánja meg, hogy az erdélyi magyarok az RMDSZ listájára szavazzanak. Az MPP számára fontosak és vállalhatóak az RMDSZ számára megfogalmazott célok: a gazdatámogatások és a településfejlesztési támogatások megőrzése, a kisebbségvédelemben elkezdett közös út folytatása és sikerre vitele. Ez az alapja annak a közös munkának, amit a FUEN-ben elkezdtünk, és amit most politikai úton, az Európai Parlamentben kell folytatni. Vasárnap legyen közös a siker!” – fogalmazott Vincze Loránt, a FUEN elnöke, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje tegnap este Sepsiszentgyörgyön, ahol Mezei János MPP-elnök és Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő meghívására vett részt egy beszélgetésen a párt önkormányzati vezetőivel.

A Magyar Polgári Párt április 17-én kötött megállapodást Vincze Loránttal arról, hogy a FUEN elnökeként támogatják indulását az EP-választáson és a magyar listára szavazásra buzdítják tagjaikat és szimpatizánsaikat a jövő vasárnapi szavazáson.

A román pártok részére belpolitikai harc az európai parlamenti választás, az államelnök számára pedig a választási kampány nyitánya, de egy célban még egységesek: az RMDSZ-t öt százalék alá akarják nyomni – mondta el Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke erdővidéki látogatásán hétfőn. „A román pártok tudják, hogy az 1,2 milliós magyarság egy erő, amellyel számolni kell, az RMDSZ képviselői a romániai magyarság nevében szólalnak meg. Nem adhatjuk meg nekik azt az elégtételt, hogy lemondunk az európai képviseletünkről, hiszen ezáltal közösségünk egésze gyengülne meg, saját magunk mondunk le az EU-lehetőségekről, a támogatások bővítéséről, a kisebbségi törvény kiharcolásáról. Május 26-án együtt kell felmutatnunk a közösségi erejét!” – fogalmazott a jelölt Baróton, ahol Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke és Márton Árpád parlamenti képviselő társaságában erdővidéki önkormányzati vezetőkkel találkozott.

2021-től új, hét évre szóló költségvetési periódus kezdődik az Európai Unióban, erről a költségvetésről az új Európai Parlament dönt majd. Az Unió többsége piacorientált mezőgazdaságot szeretne, a nagy farmok technológiai beruházásaira fordítanák a keret nagyobb részét, miközben nekünk ötven év kommunizmus lemaradásait kell behoznunk – emlékeztetett Vincze Loránt Nagybaconban, ahol erdővidéki gazdákkal találkozott a Kovászna megyei tanács és a Pro Economica által szervezett gazdafórumon.

Célunk a gazdáink megélhetését biztosító támogatások megőrzése és a kettős mérce felszámolása: kapjon egy székelyföldi gazda is ugyanannyi támogatást egy hektárnyi földterület megműveléséért, mint egy francia! – mondta el. Hozzátette: a nyugat-európaiak a kistepelülések helyett a nagyvárosok fejlesztésére csoportosítanák át a településfejlesztési pénzeket. „Nekünk meg kell őriznünk az Erdély fejlesztését lehetővé tevő uniós forrásokat. Ezért kell ott lennünk Brüsszelben, hogy harcolni tudjunk a székely, magyar gazdáink érdekeiért, Székelyföld, Erdély fejlesztéséért. Arra kérem önöket, május 26-án támogassák szavazatukkal az RMDSZ listáját” – mondta el a nagybaconi fórumon.

Baróton az esperesi hivatalban Erdővidék református tiszteleteseivel beszélgetett az EP-választás tétjéről a jelölt. Elmondta: az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés innen, Erdélyből indult. „Jól építkeztünk, sikerült európai témává tenni az őshonos kisebbségek ügyét, és 1,2 millió aláírást tudunk felmutatni mellette. Mostantól azonban politikai döntéseken múlik, hogy lesz-e ebből európai kisebbségvédelmi törvény. Ezt pedig csak mi tudjuk kiharcolni Brüsszelben” – mutatott rá.

„Hogyha nincs összefogás magyar ügyekben, nem tudjuk előre vinni ügyeinket. Most minden eddiginél erősebb összefogást valósíthatunk meg, a Kárpát-medencei magyar összefogást. És a nemzeti összefogásra szükség is van, hiszen a Kárpát-medencében mindenhol támadások érik a magyarságot. Legyünk Brüsszelben minél többen, hogy sikerrel képviseljük a nemzeti érdeket, harcoljuk ki a kisebbségvédelmi törvényt, segítsük Erdély fejlődését” – mondta el Vincze Nagyajtán, ahol erdővidéki unitárius lelkészekkel folytatott eszmecserét.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.