Vincze Loránt a Minority SafePackről: olyan döntéseket kell hoznunk, amelyek maximalizálják az elérhető eredményeket

2018.07.05. | Minority SafePack
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Vincze Loránt a Minority SafePackről: olyan döntéseket kell hoznunk, amelyek maximalizálják az elérhető eredményeket

„Azt szeretnénk, hogy minél erősebb jogszabályok jöjjenek létre a Minority SafePack nyomán, hogy az Európai Bizottság erős jogszabályokkal védje az őshonos kisebbségeket. Biztosak akarunk lenni abban, hogy kedvező fogadtatásra találunk” – mondta el szerdán Felvidéken Vincze Loránt. A Martosi Szabadegyetem nyitónapján tartott kerekasztal-beszélgetésen a FUEN elnöke úgy fogalmazott, ebben a pillanatban úgy érzik, hogy ez az Európai Bizottság a jelenlegi összetételében nem támogatná a kezdeményezést, és ha most politikai döntésre viszik a témát az Európai Bizottságban, akkor nagy valószínűséggel elutasítják azt.

„Ha egy lehetőség van arra, hogy ezt megelőzzük, akkor meg kell választanunk egy jobb pillanatot, és erre ad lehetőséget a jövő évi európai választás, amelynek nyomán feláll egy új Európai Parlament, vélhetőleg kiegyensúlyozottabb politikai erőviszonyokkal, új személyekkel, akiket az Európai Bizottságba jelölnek, tehát remélhetőleg egy jobb minőségű testület lesz az eredménye a jövő évi választásoknak, amellyel jobban együtt tudunk dolgozni”. Vincze Loránt hozzátette: idén szeptemberben párbeszédet kezdeményeznek a mostani Európai Bizottság vezetőivel, Jean-Claude Juncker elnökkel és Frans Timmermans alelnökkel, akiktől arra várnak választ, tudnak-e ígéretet tenni arra, hogy a Minority SafePack esetében pozitív döntés születhet. Amennyiben nem jön létre egy magas szintű találkozó, vagy nem érezzük azt, hogy pozitív a hozzáállásuk, akkor egy bátor döntést kell hozni: el kell halasztani az aláírások benyújtását – magyarázta a kisebbségi ernyőszervezet vezetője.

„Az 1,3 millió aláírás felelősséget jelent számunkra, hogy ne vesszen kárba azoknak az embereknek a bizalma, akik aláírták ezt a kezdeményezést, hiszen ők azzal a céllal tették meg ezt, hogy ezzel eredményt érjünk el az őshonos kisebbségek számára. Nekünk ezzel a bizalommal jól kell sáfárkodnunk a következő egy évben” – fogalmazott.

Elmondta: a következő hónapokban, hogy az európai unió napirendjére helyezzék a kisebbségvédelmet, be akarják emelni az őshonos kisebbségek védelmét az EP-választás témái közé. Ennek érdekében indította el a FUEN júniusi kongresszusán a többség és a kisebbségek közötti európai paktumot is. A kisebbségek egy dokumentumban kérik a  többséget az EU-ban és az egyes tagállamokban, hogy támogassák a kezdeményezésüket a különböző politikai pártokban, az EP-jelöltek pedig kötelezzék el magukat az ügy mellett. „Az EU-ban 50 millió kisebbséghez tartozó ember él, ők választópolgárok is. Egyértelművé kell tenni, hogy ezek az emberek olyan jelölteket tudnak támogatni, akik elkötelezik magukat az MSPI támogatása mellett” – mutatott rá Vincze Loránt. 

A FUEN elnöke a rendezvényen köszönetet mondott a felvidékieknek, akik mintegy 70 ezer aláírással járultak hozzá a Minority SafePack sikeres kampányához. Mint mondta a magyar közösségek, akik között ez erdélyiek háromszászezren támogatták a kezdeményezést, az anyaországi hatszázezer aláírás, a többi magyar közösség jelentős hozzájárulása bebizonyította, hogy a magyar közösségek európai megoldásokat szeretnének, ezt pedig közösen fogalmazták meg európai kisebbségi és többségi támogatókkal.  A kerekasztal-beszélgetést Gubik László a Via Nova ifjúsági szervezet elnöke szervezte, a beszélgetésben részt vett Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára és Tárnok Balázs jogi szakértő, a moderátor Pappné Farkas Klára, a Hunineu Alapítvány a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseletéért igazgatóságának elnöke volt.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.