Vincze Loránt: az esélyteremtéshez infrastruktúrára van szükség Csángóföldön

2019.08.26. |
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Vincze Loránt: az esélyteremtéshez infrastruktúrára van szükség Csángóföldön

Románia általános strukturális gazdasági és szociális kihívásain túl, mint az alacsony vidéki foglalkoztatottság, a kivándorlás, az egészségügyi és oktatási rendszer elmaradottsága, a Csángóföldnek sajátos gondjai is vannak. A román állam hosszú évtizedeken át alhanyagolta fejlesztési és közösségi szempontból is ezt a vidéket, óriási kárt okozva a csángók sajátos öntudatában, önbecslésében, hatalmas társadalmi és kulturális lemaradást eredményezve, amely ma is visszafogja a fejlődést – mutatott rá Vincze Loránt hétfőn Kosteleken. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője az uniós fejlesztési lehetőségeket ismertette a Helyi, regionális és európai – Csángóföld helye a nagyvilágban című konferencia keretében tartott panelbeszélgetésen, amelyen Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke, Pogár László, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége elnöke, Gyerkó Levente nagygalambfalvi polgármester, valamint Bereczki Izolda kosteleki önkormányzati képviselő is részt vett.

Vincze leszögezte: Európa-szerte van egy infrastruktúra-minimum – infrastrukturális összeköttetés közúton, víz-, villanyhálózatot, szennyvízelvezetés, közösségi infrastruktúra –, amely minden egyénnek és közösségnek jár, de ezek a feltételek nem adottak a Csángóföldön, bár  az RMDSZ azon dolgozik, hogy ezeket Erdély-szerte minél több településen megteremtse. Előbb ezeket a feltételeket kell megteremteni, hogy a gazdasági fejlődés esélyteremtéséről, gazdasági stratégiáról beszélhessünk. Amíg a megyeközpontba vagy a szomszédos településre is nehéz eljutni, addig illúzió több léptékkel nagyobbra tervezni” – fejtette ki.

Az EP-képviselő hozzátette: ahhoz, hogy a megcsappant számú csángómagyar közösség megmaradása ne csodától függjön, nagyon kemény, következetes és sokrétű építő munkára van szükség, ez egy közös kihívás az érdekképviselet, az önkormányzatok és a helyi közösség számára egyaránt. Szerinte az RMDSZ erőfeszítéseinek és a magyar kormány támogatásainak köszönhetően mostanra megvan a kemény alap, amire építeni lehet, illetve ma már sokkal több eszköz is van az elmúlt évtizedekben beállt negatív asszimilációs folyamatok megállítására vagy visszafordítására.

Az alap a moldvai csángók európai szinten is kincsként számontartott sajátos kultúrája és elnyomhatatlan életösztöne, a magyar anyanyelvi oktatás biztosításán túl viszont a csángó-magyar közösség megmaradása még legalább három terület támogatásától is erőteljesen függ: ez pedig az infrastruktúra, a gazdaság és humán erőforrások fejlesztése – mondta el. Rámutatott: Romániának kötelessége itt is közberuházásokat végezni, hiszen itt adófizető polgárok élnek, akiknek joguk van közszolgáltatásokhoz, jobb életfeltételekhez. Ugyanakkor az unió nagy támogatást nyújthat a megmaradáshoz, de az igazi változáshoz a csángóknak kell megtalálniuk azokat a témákat és területeket, amelyeket fejleszteni kívánnak – vélekedett Vincze Loránt, aki előadásában részletesen ismertette az uniós lehetőségeket, illetve a strukturális alapok terén várható változásokat, valamint azok előnyeit és hátrányait.

 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.