Vincze Loránt Bethlenben: Európai kisebbségi törvényre van szükség, hogy sehol ne űzhessenek gúnyt a magyarokból

2019.04.07. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!

A magyar közösségeket a Kárpát-medencében mindenütt támadások érik.  A kárpátaljai magyarok szervezetének 30. évfordulójára készülő Kelemen Hunort nem engedték be Ukrajnába, így igyekeznek távol tartani bennünket, magyarokat egymástól. Szlovákiában a múlt héten fogadták el a himnuszhasználatot tiltó törvényt. Nálunk a román pártok listáit a magyargyűlöletből ismét divatot csináló Rareș Bogdan, a máricus 15. hivatalos ünneppé nyilvánítását megakadályozó Traian Băsescu, valamint a csíksomlyói búcsú világörökséggé nyilvánítását elszabotáló Dacian Cioloș vezetik. Magyarországot pedig évek óta támadja a brüsszeli elit. Ennek véget kell vetnünk. Ezért van szükség az Európai Parlamentben egy erős Kárpát-medencei magyar képviseletre, mert így tudjuk megvédeni közösségeinket, és harcolhatjuk ki az európai kisebbségvédelmi törvényt – mondta el Vincze Loránt vasárnap Bethlenben. Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke lakossági fórumon beszélgetett a helyiekkel Décsei Attila Beszterce-Naszód megyei RMDSZ-elnök és Máthé István alpolgármester társaságában. Ezt megelőzően református istentiszteleten vett részt, amelyet Marosán Csaba színművész Ady-előadása zárt.

A református parókián tartott fórumon Vincze Loránt elmondta: május 26-án lehetőségünk van beleszólni abba, milyen Európát akarunk. Mi olyan Európát szeretnénk, amely az európai emberek értékeit és érdekeit követi, amely értékként tekint az őshonos kisebbségekre, és támogatja őket anyanyelvük, himnuszuk, zászlóik használatában – fogalmazott az RMDSZ képviselőjelöltje, kérve a Beszterce megyeiek támogatását.

Elmondta: az RMDSZ másik célja az, hogy az uniós pénzforrások megmaradjanak, hiszen 200 ezer erdélyi magyar megélhetését jelentik csupán a mezőgazdasági támogatások. A településfejlesztések kapcsán Bethlen alpolgármestere, a helyi RMDSZ-t is vezető Máthé István beszámolt róla: a város tíz nagy uniós pályázatot nyert, ennek köszönhetően két év alatt 35 millió euró érkezik Bethlenbe, ebből aszfaltozásra, fürdők bővítésére, jelzőlámpákra, elektromos buszokra és új hídra is jut. Décsei Attila megyei RMDSZ-elnök hozzátette: Beszterce-Naszód megye az uniós csatlakozás egyik nagy nyertese, hiszen a megye országos szinten első az európai pénzek lehívásában.