Vincze Loránt: ebben a kampányban csak az RMDSZ-nek van világos elképzelése Európáról

2019.05.02. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Vincze Loránt: ebben a kampányban csak az RMDSZ-nek van világos elképzelése Európáról

„Olyan úton menetelünk, amelyen folyamatosan akadályokat gördítenek elénk. A román hatalom igyekszik elhallgattatni a közösségünket, mert nem szeretik, ha hallatjuk hangunkat, ha önkormányzati vezetőink erősek. Rajtunk múlik, hogyan lépünk ilyenkor. Mi, erdélyi magyarok szerencsére tudjuk, hogy a közösségi érdek, a nemzeti érdek mellé kell állnunk ilyenkor. Ilyen körülmények között pedig felértékelődik a május 26-i európai parlamenti választás is. Ahhoz, hogy megőrizzük súlyunkat Bukarestben, hogy önkormányzataink erősek maradjanak, sikeresen kell szerepelnünk most is” – fogalmazott Vincze Loránt csütörtökön, a Kis-Küküllő menti településeken tett látogatásán.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke Balavásáron és Gyulakután önkormányzati vezetőkkel, oktatási intézmények vezetőivel, egyházi méltóságokkal és véleményformálókkal találkozott Császár Károly szenátor és Kovács Mihály Levente, az RMDSZ megyei szervezetének ügyvezető elnöke társaságában. A jelölt kifejtette: Erdély csak akkor fejlődik, ha az unió támogatja a településeinket, gazdáinkat, vállalkozásainkat és iskoláinkat. A jó önkormányzati vezetők ki tudják használni ezeket a lehetőségeket, mutatotta rá, Gyulakután például jelenleg is nyolc pályázat fut kultúrotthonok és iskolák korszerűsítésére, traktor és erőgépek vásárlására.

Erdőszentgyörgyön gazdatalálkozón vettek részt, ahol a jelölt emlékeztette a gazdákat: a mezőgazdasági szabályozások kétharmadát Brüsszelben fogadják el, ezért nem mondhatunk le a szabályozásokba való beleszólás lehetőségéről. Hozzátette: “az idei év végén döntenek a következő költségvetési ciklusról, nekünk pedig ott kell lennünk a döntéshozatalban, hogy megvédjük a hagyományos erdélyi gazdák érdekeit, és ne engedjük, hogy a területalapú támogatásokat csökkentsék vagy hátrányunkra átcsoportosítsák.”

Sóváradon és Kibéden Vincze Loránt kifejtette, a román pártok belpolitikai harcnak tekintik az EP-választást, főpróbának a téli államfőválasztásra. Az RMDSZ az egyetlen alakulat, amely Európa felé fordul ebben a kampányban, felhívja a figyelmet az Unió előnyeire, és nyíltan elmondja, milyen tervei vannak Európában. Kibéd református templomába is ellátogatott, amely jövőben lesz kétszáz éves, és jelenleg a külső javítását végzik uniós támogatásból. “Erdély települései jelentős fejlődést köszönhetnek az Uniónak, a csatlakozás óta több pénzt fordított Európa erre, mint a román állam száz év alatt. Mindannyiunk érdeke, hogy ezeket a támogatásokat megőrizzük, ennek eszköze az európai parlamenti képviselet” – mondta el Vincze Loránt.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.