Vincze Loránt: Ideje búcsút mondani a digitális határoknak

2017.11.19. | Kisebbségvédelem
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Vincze Loránt: Ideje búcsút mondani a digitális határoknak

Egykori újságíróként azonnal igent mondtam a meghívásra – mondta Vincze Loránt a Kisebbségi és helyi média első európai konferenciáján, amelyre Újvidéken került sor november 16-17-én. A FUEN elnöke előadásában kifejtette: a nyelvhasználat, az anyanyelvű oktatás és a kultúra mellett a kisebbségi médiának is kiemelkedő szerepe van a kisebbségek nyelvi és kulturális identitásának megőrzésében. Ebben a megközelítésben emelte ki a FUEN és az európai kisebbségi napilapokat tömörítő szervezet, a MIDAS közti partnerséget.

Vincze Loránt elmondta: a fogyasztói szokások megváltozása és a gazdasági válság a média egészét nehéz helyzetbe hozta, és ez hatványozottan igaz a kisebbségi médiára, hiszen kisebb piacon kell boldogulnia. Úgy vélekedett: külső segítség nélkül a kisebbségi média nem életképes, ezért az államnak és a régiónak kell megoldásokat találnia, de uniós támogatásra is szükségük van a médiatermékeknek, ugyanakkor az anyaországok támogatása is rendkívüli fontossággal bír.

A FUEN elnöke a Minority SafePack kezdeményezés médiára vonatkozó pontjait is bemutatta. „Minden európai polgárnak biztosítani kell az anyanyelvű kultúrához és a szórakozáshoz való jogot. Ideje búcsút mondani a digitális határoknak, eljött az egységes európai szerzői jog ideje” – mondta, hozzátéve: a Minority SafePackben Európa kisebbségei egy egységes európai szerzői jog felállítását kérik az EU-tól, amely az Unióban létező engedélyeztetési határok eltörléséhez vezet. Olyan módosítást javasolunk, amely a nemzeti kisebbségek által lakott régiókban biztosítja az audiovizuális szolgáltatások és a sugárzott tartalmak vételének szabadságát – zárta előadását Vincze Loránt, arra kérve a rendezvényen résztvevő újságírókat, írják alá és népszerűsítsék a kezdeményezést.

A konferenciának otthont adó Újvidék Európa Kulturális Fővárosa lesz 2021-ben. A rendezvény a kulturális főváros évét előkészítő programsorozat részeként a kisebbségi közösségek jobb tájékoztatását, illetve az interkulturális párbeszéd lehetőségeinek kiszélesítését tűzte ki célul. A rendezvény egyik házigazdája a vajdasági Magyar Szó szerkesztősége volt.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.