Vincze Loránt: más nem harcolja ki helyettünk az európai kisebbségvédelmi törvényt

2019.04.13. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Vincze Loránt: más nem harcolja ki helyettünk az európai kisebbségvédelmi törvényt

A schengeni csatlakozás elodázása okozta nehézségekről, a kisebbségi törvény fontosságáról és a nagyon sok helyi család megélhetését jelentő mezőgazdasági támogatások megőrzéséről beszélt Arad megyei körútján Vincze Loránt, aki Aradra, Kisperegre és Majláthfalvára látogatott el.

Az európai kisebbségvédelmi törvény kiharcolása csak erős magyar képviselettel lehetséges, ezt más nem fogja megtenni helyettünk” – mondta el pénteken Aradon Vincze Loránt. Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke a választások tétjéről és az aradiak számára fontos ügyekről beszélgetett Faragó Péter parlamenti képviselővel, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnökével, Bognár Levente alpolgármesterrel, a városi tanácsosokkal, Tapasztó Ernő színházigazgatóval, illetve a Kölcsey Egyesület és az Alma Mater Alapítvány vezetőivel a polgármesteri hivatalban. A Megbékélési Park és a Tizenhárom Aradi Vértanú emlékmű környezetének kialakításáról szóló eszmecseréhez Gheorghe Falcă polgármester is csatlakozott, a város elkötelezett a két beruházás megvalósítása mellett.

A jelölt találkozott első szavazásukra készülő aradi fiatalokkal, akiknek az Európai Unió működéséről beszélt, illetve a Csíky Gergely Főgimnáziumot is meglátogatta, ahol közel hatszáz diák tanul magyarul.

A magyar többségű Kispereg faluban tartott lakossági fórumon Vincze Loránt úgy fogalmazott: „ez a település jelképértékű hely a magyar határ mellett: a Schengen-övezethez csatlakozás késlekedése a mindennapok része, hiszen itt élő kapcsolat, munkakapcsolat van Magyarországgal, amit nap mint nap akadályoz az az embertelen eljárás, hogy a román-magyar határnál továbbra is fenntartják az utasokat különösebb indok nélkül. Az áruszállításban indokolatlan költségek keletkeznek, pedig a határátlépés itt sem kellene bonyolultabb legyen, mint például a francia-német határon.” Hozzátette: az Európai Unió soros elnöksége jó alkalom lett volna Románia számára az erős lobbira a schengeni csatlakozás témájában, de ez nem következett be. „A Schengen-övezethez csatlakozást a következő években kell elérnünk” – fűzte hozzá az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje.

A helyiek jól érzik, miért fontos az uniós támogatások megőrzése, hiszen – mint arról Kovács Imre polgármester beszámolt – a helyi gazdák évente nagyobb összegű területalapú támogatást kapnak, mint a helyi önkormányzat költségvetése. A helyiek egyetértettek abban, nem szabad engedni, hogy az uniós mezőgazdasági támogatásokat a nagy, fejlett nyugati farmok finanszírozására csoportosítsák át.

Az elmúlt 30 évben megtanultuk, semmi jó nem származott abból, ha meggyengült az erőnk, ha elhalkult a hangunk. Képzeljék el, ha mi nem jutunk be az Európai Parlamentbe, akkor hogyan fogja Brüsszelben az erdélyi magyarok érdekeit képviselni a szélsőségesen magyarellenes Rareș Bogdan, a közigazgatási törvény magyarok számára kedvező módosítását blokkoló Traian Băsescu és a csíksomlyói búcsú világörökségi felerjesztését elszabotáló Dacian Cioloș. Csak magunkra számíthatunk, és arra, hogy ismét összefog a közösségünk itthon és a Kárpát-medencében” – mondta el Vincze Loránt Majláthfalván, ahol Andresz József alpolgármester látta vendégül. A kultúrotthonban tartott lakossági fórum résztvevőit a május 26-i EP-választásokon való részvételre buzdította a jelölt.

Kifejtette: az RMDSZ programjának két fő eleme az európai kisebbségvédelmi törvény kiharcolása, illetve az Erdély fejlődéséhez elengedhetetlen uniós támogatások megőrzése, hiszen az európai uniós pénzalapok többszörösét jelentik annak, mint amennyit a román állam be tudott fektetni az erdélyi települések fejlesztésébe. Hozzátette: a Kárpát-medence magyarságának képviselői összefogva jelentős csoportja lehetnek a következő Európai Parlamentnek, és képesek lesznek megvédeni európai identitásunkat és keresztény kultúránkat.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.