Vincze Loránt: részt kell vennünk a minket érintő brüsszeli döntésekben!

2019.05.23. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!

Vincze Loránt: részt kell vennünk a minket érintő brüsszeli döntésekben!

Azért kell beleszólnunk a brüsszeli döntésekbe, mert rólunk szólnak: az erdélyi magyarok megélhetéséről és Erdély fejlődéséről. Meg kell őriznünk a támogatásokat, és ki kell harcolnunk jogaink garantálását – hívta fel a figyelmet Vincze Loránt. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője, a FUEN elnöke szerdai udvarhelyszéki látogatása során, Oroszhegyen, Máréfalván, Fenyéden és Zetelakán vett részt lakossági fórumokon. Ezt követően a helyi pékséget, fafeldolgozót és fagylaltgyárat látogatták meg Bíró Barna Botonddal, az RMDSZ udvarhelyszéki területi szervezetének elnökével, illetve Sebestyén Csaba és Benedek Zakariás parlamenti képviselőkkel.

A legfontosabb, legmaradandóbb építkezések a közösség céljait szolgálják. Ehhez kell a jó közösség és a jó közösségi vezető. Jó látni, hogy ha jó körülményeket teremtenek, lelke van a falunak, akkor gyarapodik a település. Remélem, hogy ebből a lendületből jut vasárnapra is

– mondta el a jelölt Oroszhegyen, amely egy mind lélekszámban, mind gazdaságilag folyamatosan gyarapodó község. Eddig 5 millió értékben fejeztek be uniós fejlesztéseket, jelenleg újabb 3 millió eurónyi munkálat van folyamatban. A kultúrházat, amelynek jelenleg zajlik a kibővítése 600 ezer euróból, illetve a szintén uniós alapból létrehozott tájházat is meglátogatták a településen.

Ha a Kárpát-medencében mindenhol jól szerepelnek a magyar közösségek, erős csapat fogja képviselni a magyar érdeket Brüsszelben. Ez a csapat pedig olyan szövetségeseket tud szerezni, akikkel a mi közép-kelet-európai értékrendünket és érdekeinket meg tudja jeleníteni” – fogalmazott a jelölt Máréfalván.

A máréfalviak értik, hogy fontos a területalapú támogatások megtartása és növelése, értik a vidékfejlesztési támogatások fontosságát, és igénylik az előrelépést a kisebbségi jogok terén is.  Május 26-án az RMDSZ-re leadott szavazatukkal tehetnek azért, hogy fontos ügyeink képviselve legyenek az Európai Unióban”– tette hozzá.

Kisebbségi jogokhoz kapcsolódó lehetőségek – régóta szándékunk, hogy amellett hogy Romániában jó törvények legyenek, az EU-ban teremtsünk meg egy olyan keretet, amely az őshonos kisebbségeket védi, és megvan a megbízás is, hiszen 1,2 millió aláírás gyűlt össze, köszönöm az egyházak aktív szerepét

A fenyédi gazdák több millió euró uniós támogatást kaptak az elmúlt néhány évben, a község gépeket vásárolt, sportpályát épített, jelenleg 500 ezer eurós uniós támogatásból zajlik óvodaépítés. A helyi közösség erős és tettrekész, május 26-án pedig bizonyítaniuk is kell ezt annak érdekében, hogy településük tovább gyarapodjon, biztonságban tudhassák jogaikat, és erősítsék az egységes brüsszeli magyar képviseletet – mondta el az RMDSZ EP-jelöltje a Fenyéden tartott lakossági fórumon.

12 év alatt 16-18 milliárd eurót kapott Románia mezőgazdasági támogatásokra és vidékfejlesztésre. Fontos a közös agrárpolitika megmaradása, de az is, hogy szűnjön meg a kettős mérce, és a székely gazdák is ugyanakkora terület alapú támogatást kapjanak, mint a franciák vagy németek – hangzott el Zetelakán a szerda délután tartott lakossági fórumón. A jelölt arra kérte a választópolgárokat, május 26-án szavazzanak az RMDSZ-re, az erős Kárpát-medencei magyar képviseletre.

Vincze Loránt a székelyudvarhelyi felekezetek vezetőivel is találkozott szerdán a székelyudvarhelyi római katolikus főesperesi hivatalban. Felhívta a figyelmet: ha az RMDSZ nem éri el az öt százalékot, akkor azzal az erdélyi magyarság a román pártokra bízza a képviseletét, és tapasztalatból tudjuk, hogy nem sok jót várhatunk, ha Rareș Bogdan, Traian Basescu, Dacian Cioloș vagy Mihai Tudose fogja „képviselni” érdekeinket Brüsszelben. A román pártoknak az az érdekük, hogy meggyengítsék az erdélyi magyarság érdekképviseletét Európában, Bukarestben és az önkormányzatokban is. Május 26-án fel kell mutatnunk közösségünk erejét, meg kell védenünk érdekeinket! – fogalmazott az RMDSZ jelöltje.