Winkler Gyula: a fiatalok ne essenek a populizmus csapdájába

0000.00.00. | Ifjúság , Európai Parlament , gazdaság
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Winkler Gyula: a fiatalok ne essenek a populizmus csapdájába

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője azt javasolja a fiataloknak, hogy ne essenek egyes politikusok populista diskurzusainak csapdájába, akik kihasználva a világválság következményeit, szegregáló üzeneteket fogalmaznak meg, vagy a határok és egyéb korlátok újraállítását szorgalmazzák az Európai Unióban. Az EP-képviselő szerdán Strasbourgban találkozott a Belfort-Montbeliard Egyetemi Intézet 38 diákjával és tanárjával, akik Jean-Jaques Wagner professzor vezetésével látogatták meg az Európai Parlamentet.

Winkler Gyula a találkozón arról beszélt, hogy a gazdasági válság nyomán, különösen a szociális jellegű következmények miatt érthető a fiatalok bizalmatlansága és felháborodása, ezért azt javasolta, hogy nagyobb mértékű demokrácia mellett foglaljanak állást. Felhívta a figyelmet arra is, hogy válsághelyzetben nagyon könnyen megerősödhet az autoriter, diktatórikus rendszer iránti hajlam, rámutatott, hogy párhuzamot lehet vonni a jelenlegi és a második világháború kitörését megelőző időszak között. Winkler ugyanakkor beszélt azokról a diktatúrákról is, amelyek a világválságot megelőzően jutottak a hatalomhoz, és a volt kommunista országok rendszereiről is, kiemelve, hogy nem ajánlja a fiataloknak, hogy megtapasztalják a háborút vagy a diktatúrát.

„Szeretnénk megtalálni, hogy ki a bűnös azért a helyzetért, ahova juttotunk. (…) A régi tagállamok szerint a munkahelyek hiányáért a romániaiak, a lengyelek, általában véve a kelet-európai polgárok a hibásak. (…) Közben elfelejtik elmondani, hogy az Európai Uniónak 2004-es és 2007-es bővítése során 500 millió polgára lett, és ezzel demográfiai szempontból a harmadik helyet szerezte meg Kína és India után. Elfelejtik megemlíteni azt is, hogy a közép- és kelet-európai országok nemcsak a problémáikkal, hanem gazdasági potenciáljukkal, kulturális értékeivel, hatalmas tudással és humán erőforrás-anyaggal együtt lettek az Unió tagjai” – fejtette ki Winkler Gyula. Az EP-képviselő emlékeztetett, a gazdasági válság és a globális verseny által teremtett helyzetben egyetlen tagállam sem tud egyedül győztesen kikerülni.

„Egyetlen tagállam, még az erős Németország vagy Franciaország sem tud egymagában semmit sem elérni. A mi erőnk az unióban van. Csak együtt, összefogva tudjuk leküzdeni a válságot és együtt, összefogva tudjuk a globális versenyben megállni a helyünket” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője nem először fogad vendégeket a Belfort-Montbeliard Egyetemi Intézettől, tavaly decemberben 45 diákkal találkozott Strasbourgban. Winkler Gyula 1997-ben 12 kollegájával egyetemi utáni képzésen vett részt a svájci Jura kanton ösztöndíjasaként, a vállalkozástudományi témakörben megtartott képzést a Belfort-Montbeliard Egyetemi Intézetben tartották. Ez az egyetem utáni képzés jelentette az alapját a Hunyad megye, a svájci Jura kanton és a franciaországi Montbeliard régió közötti hármas együttműködésnek.