Winkler Gyula: az állampolgári kezdeményezés fontos eszköz az európai polgárok kezében

2011.12.15. | Európai Parlament , Kisebbségvédelem , Európai Unió , Kisebbségi polgári kezdeményezés
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Winkler Gyula: az állampolgári kezdeményezés fontos eszköz az európai polgárok kezében

A Lisszaboni Szerződés által létrehozott állampolgári kezdeményezés egy nagyon fontos eszköz, amely az állampolgárokat szolgálja és amely által megerősödhet az európai demokrácia – jelentette ki Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője csütörtökön Strasbougban, ahol részt vett „A többség nézőpontja” című vitán, amelyet dr. Surján László EP-képviselő (FIDESZ) szervezett.

A Lisszaboni szerződés egy rendkívül fontos eszközt hozott létre: az európai állampolgári kezdeményezést. Párhuzamosan az Európai Parlament szerepének megerősödésével, az állampolgári kezdeményezés használata az unión belüli demokrácia-deficit csökkenéséhez vezet. Az állampolgári kezdeményezés lehetőségének kiaknázásával növelni lehet az EU-ban élő őshonos nemzeti kisebbségek problematikája iránti fogékonyságot” – vélte Winkler Gyula. Szerinte az állampolgári kezdeményezés egyik legértékesebb hozadéka az lehet, hogy általa az eddig nemzeti kompetenciának tartott kérdésekre lehet terelni az EU figyelmét. „Az Európai Unióban jelenleg érvényes gyakorlat szerint a történelmi kisebbségek kérdésköre tagállami kompetencia. Azonban úgy vélem, ha erről a kérdésről nem lehet egy uniós szintű vitát kezdeményezni, az azt jelenti, hogy nem beszélhetünk valódi demokráciáról az Európai Unióban” – hangsúlyozta Winkler Gyula, aki rámutatott, az EU szintjén egységes keretszabályozásra van szükség az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása érdekében.  

A dr. Surján László által szervezett találkozón többek között az EU tagállamaiban fellelhető jó példákról is szó esett, így a dániai német, a németországi Schleswig-Holstein tartományban élő dán, az olaszországi Dél-Tirolban élő német közösség jogait, életkörülményeit ismertették. A találkozón részt vett a németországi Reimer Böge, az olaszországi Mario Mauro EP-képviselő, valamint egy magyar, román, szlovák és szerb fiatalokból álló csoport, akik többségi vagy kisebbségi helyzetben élnek Kelet- és Közép-Európában.

Dr. Surján László EP-képviselő egyik alapítója a Charta XXI-nek, azaz a Megbékélés Mozgalomnak, amely egy közép-európai civil mozgalom, és amely Kárpát-medencében élő többségi és kisebbségi nemzetek békés együttélését és együttműködését szorgalmazza. A Surján László által vendégül látott fiatalok Strasbourgban részt vettek a Kisebbségek Frakcióközi Munkacsoportjának, a Minority Intergroupnak ülésén is.


A Lisszaboni Szerződés életbelépésével jött létre egy új, az állampolgárok által is használható eszköz. Az  európai állampolgári kezdeményezés lehetővé teszi, hogy legalább egy millió – és legalább hét tagállamból származó – polgár közvetlenül felkérje az Európai Bizottságot, hogy az EU hatáskörébe tartozó területen új kezdeményezést tegyen. Minden kezdeményezés elindításához Polgári Bizottság áll fel, amely legalább hét olyan polgárból áll, akik legalább hét különböző tagállam állampolgárai. A polgári kezdeményezések szervezőjének egy év áll rendelkezésére, hogy összegyűjtse a szükséges támogató nyilatkozatokat. Az első állampolgári kezeményezéseket 2012. április elsejét követően lehet benyújtani.