Winkler Gyula: az uniós alapok hatékony felhasználása növeli a versenyképességet

2019.04.13. | Erős Európát, fejlődő Erdélyt!
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Winkler Gyula: az uniós alapok hatékony felhasználása növeli a versenyképességet

Fotó: Keresztes Zoltán

A helyi gazdaság versenyképességének növelése az EU-s alapok hatékony felhasználásával érhető el, mondta Winkler Gyulaszombaton Gyergyószentmiklóson, ahol az Arbor Szövetség vezetőségével egyeztetett. Az EP-képviselő Barti Tihamér, a Hargita Megyei Tanács alelnöke, a területi RMDSZ-szervezet elnöke és Bende Sándor parlamenti képviselő meghívására érkezett Gyergyó vidékére.

Jelenleg zajlik a 2021 utáni költségvetési időszak vitája. Decemberben várható végleges döntés, amelyet az új Európai Parlament és az új Európai Bizottság közösen hoz meg, tehát a következő időszak támogatáspolitikájáról azok a politikusok döntenek, akiket a május 26-i európai parlamenti választáson szavazunk meg” – magyarázta Winkler Gyula, kiemelve, hogy a Kohéziós Alapok növelését szorgalmazzák, ezáltal mind az önkormányzatok, mind pedig a vállalkozók olyan pályázatokat valósíthatnak meg, amelyek a szülőföld gyarapodását szolgálják.

A helyi gazdaság fejlődése attól is függ, hogy az önkormányzat el tudja-e látni szolgáltatói szerepét: az uniós alapokat felhasználva elvégzi-e azokat a helyi fejlesztéseket, a szállítási, energetikai, kommunikációs infrastruktúra bővítését, amely a helyi vállalkozók tevékenységét megkönnyíti, elősegítve, hogy versenyképessé váljanak az EU belső piacán” – hívta fel a figyelmet az RMDSZ EP-képviselője.

Az ARBOR Szövetség vezetői, Bajkó Tibor, Csata Levente és Kovács Zoltán a helyi vállalkozók észrevételeit közvetítették, mint elmondták, elsősorban a fuvarozás területén meghozott, az EP által is megerősített rendelkezések okoznak gondot, olyan szabályozásról van szó, amely diszkriminatív a kelet-európai szállítmányozó cégekre nézve. Ugyanakkor az építőipar területén sem minden esetben érvényesül az EU közös piacának négy szabadságelve, a személyek és az áruk szabad mozgása, illetve a szolgáltatások és a tőke áramlásának szabadsága, az Unióban kettős mércét alkalmaznak a kelet-európai vállalkozókkal és munkavállalókkal szemben, erre kellene megoldást keresni, jelezték a gyergyószéki vállalkozók.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.