Kelemen Hunor Dăncilának: haladéktalanul állítsa le a magyar katonák emlékének meggyalázását
2019.05.01. | Aktuálpolitika

Politikailag tűrhetetlen, közigazgatásilag törvénytelen, hogy román katonasírok parcelláját hozták létre Úzvölgye katonai temetőjében anélkül, hogy engedélyt kértek volna a temető tulajdonosától, Csíkszentmárton önkormányzatától. Erről Kelemen Hunor levélben tájékoztatta Viorica Dăncilă miniszterelnököt, akitől azt kérte, hogy közigazgatási eljárás útján állítsa le az építkezést az ügy tisztázásáig.

Vincze Loránt: erős közösség vagyunk, amely az akaratot tettekre váltja

2021 után új költségvetési időszak kezdődik az Európai Unióban. Fontos, hogy a támogatásokat érintő döntéseket a mi beleszólásunkkal hozzák meg, hiszen csak ez garantálhatja azt, hogy elegendő pénz jut ezután is a területalapú támogatásokra, vállalkozóink, önkormányzataink munkájának segítésére, műemlékeink felújítására, a térségi támogatásokra” – mondta el Vincze Loránt kedden, Udvarhelyszéken. Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke a Székelykeresztúr vonzáskörzetébe tartozó településeket látogatta meg Bíró Barna Botond udvarhelyszéki RMDSZ-elnökkel és Kolumbán Dávid megyei tanácsossal, hogy a május 26-i EP-választások fontosságáról beszéljenek a helyiekkel.

A szatmári fiatalok és gazdák is élnek az EU adta lehetőségekkel

Nekünk, fiataloknak elképzeléseink és véleményünk van az EU-ról, ennek pedig hangot kell adni a következő 5 évben az Európai Parlamentben” – fogalmazott kedden, Szatmárnémetiben Oltean Csongor, RMDSZ-es EP képviselőjelölt.

Több támogatást a szociális szolgáltatóknak

Az Európai Unióban általános gyakorlatnak számít az, hogy az állam számos szociális jellegű szolgáltatás biztosítását a civil és egyházi szervezetekre ruházza át, biztosítva számukra a munka elvégzéséhez szükséges anyagi forrásokat. Habár ezt a gyakorlatot Romániában hosszú évek óta számos szolgáltató szervezet igyekszik honosítani, mégis folyamatosan akadályokba ütközik a tevékenység finanszírozása. A hiányos és gyakran változó törvénykezés és a túlbonyolított bürokratikus procedúrák olyannyira megnehezítik ezeknek a szervezeteknek a tevékenységét, hogy csak nagy áldozatok árán sikerül ellátniuk a felvállalt feladataikat. Ebből indult ki az a pódiumbeszélgetés Marosvásárhelyen, amelyen Winkler Gyula EP-képviselőjelölt is részt vett kedden.

Winkler Gyula: összefogással lehetünk sikeresek május 26-án

„Közösségünk vezetőinek nagy felelősségük van abban, hogy helyi szinten megvalósuljon az összefogás, és mi, erdélyi magyarok, sikeresen szerepeljünk a május 26-i európai parlamenti választásokon” – mondta el Winkler Gyula EP-képviselőjelölt kedden, a Maros megyei Magyarsároson megszervezett lakossági fórumon. A beszélgetésen részt vett Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, Kovács Mihály Levente, az RMDSZ Maros megyei szervezetének ügyvezető elnöke, és Szabó Albert Maros megyei tanácsos, az RMDSZ dicsőszentmártoni kerületi elnöke is.

Hegedüs Csilla: a turizmus megoldás az elvándorlásra, ezért kell több uniós támogatás

Erdélyi örökségünk európai szintű hasznosítása kiemelt feladatunk, hiszen így biztosíthatjuk településeink versenyképességét mind a turizmus, mind a gazdaság terén. Ezáltal munkahelyeket hozunk létre, piacot teremtünk a helyi termékek számára, jövőt biztosítunk a fiatal generációknak,  hogy itthon, Erdélyben vállaljanak munkát. Marina Ida Magdolna, Szilágybagos polgármesterével egyeztetett ma Hegedüs Csilla.

Erős Európát, fejlődő Erdélyt! – az RMDSZ célkitűzéseiről beszélt Winkler Gyula Szászrégenben

„Európa akkor lesz erős, amikor összefog, amikor a mi közösségünk is gyarapodik, és itthon is jobban élnek az emberek. Erdély fejlődéséhez az szükséges, hogy az unió támogassa a településeinket, gazdáinkat, vállalkozásainkat és iskoláinkat. Mi olyan Európát szeretnénk, amely nem veszélyként tekint ránk, őshonos kisebbségekre, hanem megbecsül, támogat és megvéd minket. Mi erős Európát, fejlődő Erdélyt akarunk. Nekünk ez a jövőnk. Erről döntünk május 26-án” – mondta Winkler Gyula hétfőn Szászrégenben, az RMDSZ székházában megszervezett fórumon, ahol Márk Endre Dezső alpolgármesterrel, az RMDSZ szászrégeni szervezetének elnökével, Csép Éva Andrea parlamenti képviselővel, Kovács Mihály Leventével, a Maros megyei RMDSZ ügyvezető elnökével és az RMDSZ helyi véleményformálóival beszélgetett.

Székelyudvarhely polgármesterével egyeztetett Vincze Loránt

A május 26-i választás nemzeti ügy, az erdélyi magyarság képviselői a Fidesz-KDNP és az MKP képviselőivel közösen, az egységes Kárpát-medencei képviselet részeként jelentős erőt fognak képviselni Brüsszelben, amely képes lesz megvédeni a magyarság érdekeit és kiharcolni az uniós kisebbségvédelmi törvényt – mondta el Vincze Loránt hétfőn Székelyudvarhelyen. Hozzátette: Erdély minden települése számára egyaránt fontos az uniós támogatások megőrzése és növelése, így Székelyudvarhely számára is, ahol számos beruházás valósult meg uniós pénzekből.