RMDSZ: bennünket, és nem a példaértékűséggel hencegő politikusokat igazolja az ECRI országjelentése
2019.06.05. | Kisebbségvédelem

Egy hete sincs annak, hogy az államfő a pápa jelenlétében ismét példaértékűnek nevezte Romániát a kisebbségi kérdés kezelésében. Az ECRI országjelentése azonban rácáfol erre a kijelentésre, és a magyar közösség elleni hátrányos megkülönböztetésekre is felhívja a figyelmet – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

2019.06.05. | Aktuálpolitika

Újból a kormány mielőbbi közbenjárását kéri az RMDSZ az úzvölgyi katonatemető ügyében azt követően, hogy a Bákó megyei prefektus is megállapította, hogy az úzvölgyi temető nem tartozik a dormánfalvi közvagyonhoz, így a polgármesteri hivatal nem vehette azt leltárába: így minden építkezés törvénytelennek minősül – mutatott rá Korodi Attila és Tánczos Barna, Hargita megye két törvényhozója szerdán reggel a parlamentben.

Winkler Gyula: Erős legitimitása és nagy felelőssége lesz az új Európai Parlamentnek

„Vasárnap rendkívül nagy jelenlétet regisztráltak az európai parlamenti választáson, Romániában közel kilenc millióan szavaztak. Ezzel az ország tulajdonképpen az európai trendbe illeszkedik. A masszív részvétel azért is fontos, mert ezáltal az új Európai Parlament erős legitimitással indít, ugyanakkor nagy felelősséget is jelent, hiszen egyértelmű jelzés, hogy a választóknak elvárásai vannak. Ez érvényes ránk, RMDSZ-es EP-képviselőkre is, akik átvehetjük mandátumunkat a hazai procedúrák lezárását követően, hiszen erős legitimitással fogunk rendelkezni, ugyanakkor nagy a felelősségünk is, hogy az elkövetkező öt évben biztosítsuk közösségünk hatékony európai képviseletét” – fejtette ki Winkler Gyula.

Vincze Loránt: a magyar közösség az EP-választás igazi nyertese

Az európai parlamenti választásokon a romániai magyarság nyert, hiszen megerősödött az érdekképviselete Európában és megmaradt a súlya a román belpolitikában. Százezerrel több szavazatot kapott most a Szövetség, mint öt évvel ezelőtt, ebből is látszik, hogy hatalmas felhajtó ereje volt a választásnak. A siker osztható: az RMDSZ kampánya mellett több kovácsa volt ennek a sikernek” – fogalmazott Vincze Loránt, az RMDSZ megválasztott európai parlamenti képviselője, a FUEN elnöke csütörtök este Kolozsváron. Köszönetet mondott a választóknak, és úgy értékelte, a sikert az RMDSZ kampánycsapatának, helyi szervezeteinek, polgármestereinek, választott tisztségviselőinek munkája tette lehetővé. Hozzátette, hogy fontos támogatók voltak történelmi egyházaink, az anyaország, személyesen Orbán Viktor miniszterelnök, a Magyar Polgári Párt, civil és szakmai szervezetek. Támogatásuk együttesen járult hozzá a romániai magyarság győzelméhez.

17. alkalommal adták át az Alkotói Ösztöndíjat
2019.05.30. | Communitas

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány Ösztöndíjbizottsága idén 17. alkalommal részesítette ösztöndíjban a harmincöt év alatti romániai magyar alkotókat irodalom, vizuális művészetek, zeneművészet, színházművészet, film, televízió, rádió és multimédia területén.

Az akadémiai szféra a fenntartható fejlődés szövetségese. Borbély László: szeretnénk a lehető leghamarabb létrehozni a Fenntartható Fejlődés Tanácsadó Testületét
2019.05.29. | Aktuálpolitika

A Fenntartható Fejlődés Főosztály és a Babeş-Bolyai Egyetem szervezésében került sor 2019. május 28-án, kedden az Oktatás a fenntartható fejlődésért a felsőoktatásban elnevezésű országos konferenciára Kolozsváron. A rendezvényen az ország 10 nagyvárosból, 20 egyetem több mint 70 képviselője vett részt.

Kelemen Hunor: köszönjük a bizalmat! Erős hangunk lesz az Európai Unióban!

A 21 órakor közölt exit poll eredmény azt jelenti, hogy az erdélyi, romániai magyarságnak erős hangja lesz az Európai Parlamentben. Határozott, kiegyensúlyozott álláspontot fogunk képviselni a következő öt évben is: tovább visszük az őshonos kisebbségek védelmének útépítését és beleszólunk az Unió reformjába – hangsúlyozta Kelemen Hunor az urnazárást követően.

Rendkívül magas a román részvétel – veszélyben az 5 százalék