Főoldal > Hírek
Hegedüs Csilla: Az EU-nak kötelessége megvédeni kulturális örökségünket
Hegedüs Csilla: Az EU-nak kötelessége megvédeni kulturális örökségünket

Fontos szerepe van az uniós forrásoknak a magyar műemlékek felújításában, a pályázással járó bürokrácia azonban sok problémát felvet, derült ki azon a csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón, amelyet Antal Árpád András polgármester és Hegedüs Csilla örökségvédelmi szakember, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje tartott a sepsiszentgyörgyi református vártemplomban. A helyszín választása is jelzés értékű volt, ugyanis hiába kapta meg a maximális pontszámot a vártemplom felújításáról szóló pályázat, valószínű, hogy a munkálatokat mégsem az Európai Unió támogatásával fogják elvégezni.


Vincze Loránt is bekapcsolódott a Szilágy megyei RMDSZ kampánykörútjába
Vincze Loránt is bekapcsolódott a Szilágy megyei RMDSZ kampánykörútjába

Településről településre, utcáról utcára járnak Szilágy megyében az RMDSZ aktivistái, hogy házhoz vigyék a Kárpát-medencei magyar összefogás üzenetét: erős képviseletre van szükségünk az Európai Parlamentben, hogy képviselni tudjuk az összmagyarság érdekeit és értékeit. Az RMDSZ euópai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke, Vincze Loránt is bekapcsolódott a több évtizede bevált mozgosító munkába, Seres Dénes parlamenti képviselővel, Szilágyi Róberttel, a megyei tanács alelnökével és Pop Imre megyemenedzserrel közösen kereste fel Szilágycseh lakóit, hogy a május 26-i választás tétjéről beszélgessen.


Winkler: csak együtt, összefogással tudjuk bizonyítani közösségünk erejét május 26-án
Winkler: csak együtt, összefogással tudjuk bizonyítani közösségünk erejét május 26-án

„A bizalom a politikában és az üzleti életben is sarkalatos fogalom. Nagyon fontos az, hogy olyan üzletemberek osztották meg tapasztalatukat, akik bizalommal viszonyultak az Európai Unió támogatási rendszeréhez, megküzdöttek a bürokratikus útvesztőkkel és az uniós támogatások segítségével jelentősen tudták fejleszteni a saját vállalkozásaikat” – mondta Winkler Gyula szerdán, Farkaslakán, ahol Kovács Lehel polgármester és Bíró Barna Botond, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezetének elnöke társaságában a helyi vállalkozókkal találkozott.


Legyen erdélyi érték a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és  Kolonits István orgonaépítő munkássága
Legyen erdélyi érték a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és Kolonits István orgonaépítő munkássága

Hegedüs Csilla EP-képviselőjelölt az Erdélyi Magyar Értéktár Kovászna megyei bizottságának gyűlésén és az Értékőr program bemutatóján vett részt, Szőts Papp Zsuzsa a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság vezetőjének meghívására. Örömmel fogadta annak a kezdeményezésnek ötletét, amely szorgalmazná a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és Kolonits István orgonaépítő munkásságának az Erdélyi Értéktárba való felterjesztését.


Vincze Loránt: változás és értékválasztás előtt áll Európa
Vincze Loránt: változás és értékválasztás előtt áll Európa

Harcban vagyunk, és harcban ki kell mondani a súlyos szavakat: itt sokkal többről van szó, mint hogy lesz-e két-három európai parlamenti képviselőnk. A tét az, hogy a romániai magyar közösség meg tudja-e őrizni politikai súlyát, biztosítani tudja-e, hogy megmarad a szava. Ha nem érjük el az öt százalék feletti eredményt, meggyengülünk az önkormányzatokban, a megyében, a parlamentben, és elesünk attól a lehetőségtől, hogy bármit mozdítsunk Európában akár a támogatások, akár a kisebbségi jogok terén” – mondtam el Vincze Loránt Kolozsváron, ahol a megye önkormányzati vezetőivel találkozott Csoma Botond, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke, Vákár István, a Kolozs megyei tanács elnöke és Antal Géza megyei ügyvezető elnök társaságában.


Kelemen Hunor Nagyváradon: május 26-án szavazzunk az erős Kárpát-medencei magyar képviseletre, szavazzunk az RMDSZ-re!
Kelemen Hunor Nagyváradon: május 26-án szavazzunk az erős Kárpát-medencei magyar képviseletre, szavazzunk az RMDSZ-re!

Az Európai Unió hosszú évtizedek óta nem állt olyan méretű változások előtt, mint ma. Erről Kelemen Hunor beszélt Nagyváradon, ahol a partiumi magyar embereket is arra kérte: szavazzanak az RMDSZ-re az európai parlamenti választáson – így a változásoknak nem csupán elszenvedői, hanem alakítói is lehetnek. 


Winkler: feladatunk biztosítani a vállalkozóknak és az önkormányzatoknak a gyarapodás lehetőségét
Winkler: feladatunk biztosítani a vállalkozóknak és az önkormányzatoknak a gyarapodás lehetőségét

„Két fontos feladat áll az RMDSZ európai parlamenti képviselete előtt ebben az időszakban. Az első az, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy az Európai Unió jelenlegi támogatási rendszere megmaradjon, hogy folytathassuk a megkezdett fejlesztéseket, és hogy biztosítsuk a vállalkozók és az önkormányzatok számára a gyarapodás lehetőségét. Másik feladat az, hogy az előrelátható változásokról tájékoztassuk a vállalkozóinkat, hiszen olyan új kihívásokra is választ kell adnia az Európai Uniónak, mint a klímaváltozás, a környezetvédelmi elvárások, vagy éppen a hulladékgazdálkodás, a körkörös gazdaság kialakítása” – mondta Winkler Gyula azon a vállalkozótalálkozón, amelynek Édler András György, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke volt a házigazdája. A beszélgetésen Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Fejér László Ödön szenátor és Grüman Róbert, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke is részt vett.


Hegedüs Csilla: május 26-án el kell mennünk szavazni, másképp veszélybe kerülnek a támogatások
Hegedüs Csilla: május 26-án el kell mennünk szavazni, másképp veszélybe kerülnek a támogatások

Erdélyi műemlékeink kerülnek veszélybe, ha nem maradnak meg az uniós támogatások. Május 26-án azért kell felmutatnunk közösségünk erejét, hogy mindazokat a kincsek, amelyek számunkra fontosak megmaradjanak és védve legyenek. Hegedüs Csilla Bágyonban, Várfalván és Tordán beszélt a választások tétjéről, Csoma Botond képviselővel és Vákár Istvánnal, a Kolozs megyei tanács alelnökével, Marginean János polgármesterrel, Nagy László Jenő alpolgármesterrel, Fekete Béla, Barabási Zsolt lelkészekkel és helyi tanácsosokkal találkoztak.