Winkler Gyula: tájékozódjanak idejében a vállalkozók az új EU-s támogatásokról

„A vállalkozóknak idejében kell elkezdeniük a tájékozódást és a felkészülést azokra a változásokra, amelyek az EU-s támogatások területén várhatók 2021 után. Az új költségvetési időszak tervezési folyamatának kellős közepén vannak az EU intézményei, erről végleges döntés várhatóan decemberben születik. A költségvetés tervezésében számolni kell a Brexit lehetőségével, hiszen, ha a britek kilépnek az unióból, akkor évente 12-13 milliárd euróval lesz kevesebb a költségvetés. Ezt a kiesést úgy pótolhatjuk, hogy tagállamonként többet fizetünk a közös kasszába, vagy pedig kevesebbet költünk. Utóbbi esetben nekünk, közép és kelet-európai tagállamoknak komoly hátrányunk származhat a közös agrárpolitika és a kohéziós politika terén, hiszen ezek a programok a teljes EU-s költségvetés kétharmadát teszi ki. Az új költségvetés irányvonalairól a május 26-án megválasztott új uniós képviselet fog dönteni, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen eredménye lesz a közelgő EP-választásoknak” – mondta el Winkler Gyula, aki a Pro Economica Alapítvány meghívására hétfőn, Marosvásárhelyen egy vállalkozói fórumon vett részt.

Hegedüs Csilla: álljunk ki a keresztyén Európáért!

A májusi Európai Parlamenti választás számunkra nemzeti ügy, és hosszú időre meghatározza sorsunkat. Nekünk, magyaroknak most dől el, mekkora erőnk lesz, szembe tudunk-e szállni a magyarellenes erőkkel, össze tudjuk-e fogni közösségünket, lesz-e aki képviselje érdekeinket és értékeinket Európában. Erdély jövőjéről, a közösség megerősítéséről, a választások tétjéről egyeztetett ma Hegedüs Csilla és Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke.

Vincze Loránt: a Kárpátokon túli megyékben élő magyar közösségek fontosak számunkra

A Kárpátokon túli megyékben élő magyar közösségek fontosak a romániai magyarság számára, együtt tudjuk felmutatni erőnket az európai parlamenti választáson – mondta el hétfőn Bukarestben Vincze Loránt. Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke üzletemberekkel, egyházi személyekkel, fiatalokkal és a Nőszervezet tagjaival találkozott. A találkozókra Buday Richárd területi elnök, Tudor Veronka, a Nőszervezet országos alelnök és Vikárius Arany, a Nőszervezet bukaresti alelnöke is elkísérte a jelöltet.

Oltean Csongor: fontos, hogy május 26-án mindenki részt vegyen az európai parlamenti választásokon

Kolozs megyei településeken találkozott lakosokkal és politikai szerepvállalókkal vasárnap Oltean Csongor, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje. Oltean a kolozs megyei Györgyfalván találkozott helyi lakosokkal és a település plébánosával, Fábián Lászlóval, aki építő kritika kíséretében támogatásáról biztosította az RMDSZ képviselőjelöltjeit.

Winkler Gyula: meg kell őriznünk az uniós fejlesztési forrásokat, meg kell erősítenünk a magyar képviseletet!

„Közösségeinkért, településeinkért csak magyar összefogással tudunk hatékonyan fellépni az Európai Parlamentben. Meg kell erősítenünk a magyar képviseletet, hogy őrizzük meg az uniós fejlesztési forrásokat, a gazdák és a vállalkozók számára fontos támogatásokat” – mondta el vasárnap Winkler Gyula Nagysármáson, ahol egy lakossági fórumon ismertette az RMDSZ EP-választási prioritásait. Az EP-képviselőjelöltet Kovács Mihály Levente, az RMDSZ Maros megyei szervezetének ügyvezető elnöke és Novák Csaba Zoltán szenátor is elkísérte. A fórumon Sallai Imre alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

Hegedüs Csilla: a magyar összefogás fejlődést hoz településeinknek

Az európai parlamenti választáson fel kell mutatnunk közösségünk erejét, hiszen csak így győzhetünk. Be kell bizonyítanunk, hogy erős és egységes az erdélyi magyarság, és képesek vagyunk megvédeni magunkat, értékeinket és érdekeinket itthon és Európában. Erre hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla Magyarkecelen, ahol Seres Dénes, az RMDSZ Szilágy megyei szervezete elnökének meghívására parókia-avatáson vett részt és a megye polgármestereivel, alpolgármestereivel és egyházi képviselőkkel találkozott.

Szórványban is ragaszkodunk a magyar identitásunkhoz

Identitásunk, anyanyelvünk, hagyományaink, szokásaink, népdalaink, néptáncunk, népviseletünk azok a jellemzők, amelyek megkülönböztetnek minket mindazoktól, akik körülöttünk élnek. A dél-erdélyi szórványban is makacsul ragaszkodunk magyar identitásunkhoz. Egyébként ez nemcsak egy erdélyi, hanem egy európai kihívás is. Ma Európa válaszút előtt áll. Egyesek Európa jövőjét úgy képzelik el, hogy eltörlik ezeket a különbözőségeket, majd létrehozzák a nagy egyformaságot. A másik elképzelés szerint az európai nemzetek és nemzeti közösségek megőrzik és továbbviszik azt a kultúrát és identitást, amit őseiktől örököltek. Így a bukovinai székelyek, erdélyi magyarok, románok, franciák és az összes többi nemzet, illetve közösség megmarad és megerősödhet identitásában. Ez a kérdés dől el május 26-án, az európai parlamenti választásokon. Nekünk egy olyan Európai Uniót kell felépítenünk, amelyben az összes közösség a saját nyelvével, történelmével és hagyományával egy drágakövekből kirakott mozaikot alkot, és ahol ebben a multikulturális kavalkádban minden közösség megkapja a neki járó elismerést, tiszteletet és védelmet. Ennek biztosításához pedig a kisebbségügyi keretszabályozásban talál támaszt” – nyilatkozta Winkler Gyula EP-képviselőjelölt, aki szombaton a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesületet alapításának 25. évfordulójára szervezett Bukovinai hétvégén vett részt.

Vincze Loránt: csak a magyar emberek összefogásával tudunk hatékonyak lenni itthon és Európában

„A magyar gazdákért, településeink fejlesztéséért csak magyar összefogással tudunk hatékonyan fellépni az Európai Parlamentben. Meg kell erősítenünk a magyar képviseletet, hogy eredményesen tudjunk küzdeni a támogatások megtartásáért és az európai kisebbségvédelmi törvényért!” – mondta el Vincze Loránt szombaton Magyarón. Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke Csép Éva Andrea képviselővel és Kovács Mihály Levente megyei ügyvezető elnökkel tanácskozott több Maros megyei településen helyi véleményformálókkal a május 26-i választásokról.