Winkler Gyula: Csökkenteni kell az uniós pályázatok bürokráciáját

Csökkenteni kell a bürokráciát az uniós pályázatok esetében, hiszen sem a vállalkozóknak, sem a gazdáknak nem az a dolguk, hogy haszontalan papírmunkával töltsék idejüket, hanem az, hogy tevékenységüket végezzék, energiájukat cégük, gazdaságaik működtetésére fordítsák – hangsúlyozta Winkler Gyula szombat délután Gyergyószéken. Az RMDSZ EP-képviselője Gyergyóalfaluban és Gyergyócsomafalván találkozott helyi vállalkozókkal, gazdákkal, közbirtokossági vezetőkkel, önkormányzati képviselőkkel.

Európai kisebbségi fiatalok cserélnek eszmét Sepsiszentgyörgyön
2019.04.14. | MIÉRT

Sepsiszentgyörgyön ismerkednek európai fiatalok az erdélyi magyarságot érintő kihívásokkal, problémákkal.

Vincze Loránt: addig vagyunk erős közösség, amíg helyi szinten, Bukarestben és Brüsszelben egyaránt van képviseletünk

„Nem vagyunk könnyű helyzetben, mindenhol támadások érik a magyarságot Korondtól Szlovákián át Ukrajnáig, ilyen helyzetekben pedig felértékelődik az összefogás. Addig tudunk erősek lenni és a magyar közösség ügyeit megjeleníteni, addig tudjuk visszaverni a támadásokat, amíg minden szinten van képviseletünk” – mondta el Vincze Loránt Hunyad megyében. Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke Déván Pogocsán Ferdinánd alpolgármesterrel, az RMDSZ Hunyad megyei és helyi vezetőivel, civil szervezetekkel és egyházi elöljárókkal találkozott, Lupényben pedig a Zsil-völgyi RMDSZ-szervezetek vezetőivel és Benedekfi Dávid lupényi RMSZ-elnökkel, városi tanácsossal közösen vett részt lakossági fórumon.

Winkler Gyula: az uniós alapok hatékony felhasználása növeli a versenyképességet

A helyi gazdaság versenyképességének növelése az EU-s alapok hatékony felhasználásával érhető el, mondta Winkler Gyulaszombaton Gyergyószentmiklóson, ahol az Arbor Szövetség vezetőségével egyeztetett. Az EP-képviselő Barti Tihamér, a Hargita Megyei Tanács alelnöke, a területi RMDSZ-szervezet elnöke és Bende Sándor parlamenti képviselő meghívására érkezett Gyergyó vidékére.

Csoma Botond: erős Európában, fejlődő Erdélyben akarunk élni! – újraválasztották az RMDSZ Kolozs megyei elnökét
2019.04.13. | Kolozs

Közel 200 küldött részvételével zajlott az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének tisztújító küldöttgyűlése április 13-án, szombaton. Csoma Botondot újraválasztották a szervezet élére. „Az elmúlt négy évet építkezéssel és folyamatos munkával töltöttük. Közelebb kerültünk az emberekhez, ott vagyunk a mindennapjaikban. Megerősített helyi, megyei és országos képviselettel, megújult helyi szervezetekkel vágunk neki a következő négy évnek”– mondta a képviselő. Büszkén számolt be arról, hogy az általa vezetett szervezet az RMDSZ EP-jelöltlistájára majdnem 25 ezer támogatói aláírást, a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezésre pedig több mint 21 ezer aláírást gyűjtött a Kolozs megyében élő magyaroktól.

Kelemen Hunor: minőségi oktatás nélkül nincs versenyképes nemzedék

A 2019-es állami költségvetésbe belefoglaltuk a számunkra fontos oktatási intézményeknek – az Oktatáskutató Intézet csíkszeredai fiókjának, az Országos Értékelési és Vizsgáztató Központ kolozsvári fiókszervezetének és a nagyváradi pedagógus-továbbképző központnak – a finanszírozását. A következő hetekben ismét tárgyalunk a tanügyminiszterrel, hogy elfogadják az ezek működését lehetővé tevő kormányhatározatokat – hangsúlyozta Kelemen Hunor Szovátán.

A vidék kiürülése ellen is van hatékony eszköz

Miután a vidéki települések kiürülése égető probléma, fontos tudni, hogy van hatékony eszköz ellene – közölte Oltean Csongor RMDSZ-es EP-képviselőjelölt. A Szövetség európai parlamenti képviselőjelöltje Mezőmadarason vett rész az RMDSZ által szervezett vándorkaravánon. A találkozón több mint ötven gazda vett részt.

Vincze Loránt: más nem harcolja ki helyettünk az európai kisebbségvédelmi törvényt

A schengeni csatlakozás elodázása okozta nehézségekről, a kisebbségi törvény fontosságáról és a nagyon sok helyi család megélhetését jelentő mezőgazdasági támogatások megőrzéséről beszélt Arad megyei körútján Vincze Loránt, aki Aradra, Kisperegre és Majláthfalvára látogatott el.