Kelemen Hunor: a belügyminiszter és Hargita megye prefektusának menesztésére szólítjuk fel a miniszterelnököt!
2019.06.06. | Aktuálpolitika

A román hatóságok képtelenek voltak ellátni a rendet, ezért kerülhetett sor erőszakos cselekedetekre és fizikai agresszióra az úzvölgyi katonatemetőben és környékén. Határozottan felszólítjuk a miniszterelnök asszonyt, hogy menessze Carmen Dan belügyminisztert, valamint Hargita megye prefektusát – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Álláspont
2019.06.06. | Aktuálpolitika

Az RMDSZ EP-képviselői: Elítéljük a magyarság megfélemlítését célzó úzvölgyi román akciót
2019.06.06. | Aktuálpolitika

Az RMDSZ megválasztott európai parlamenti képviselői, elítéljük a román szervezetek június 6-i úzvölgyi provokációját, amellyel a magyar hősök sírkertjét feldúlták, kereszteket törtek le, tettlegességig fajulva elüldözték a békésen tüntető, testi épségükben megfélemlített magyar tüntetőket és választott tisztségviselőket.

Vincze Loránt:az EU-ban határok nélkül dolgozhatunk együtt az őshonos kisebbségek jogainak biztosításáért
2019.06.05. | Európai Parlament

A magyarság soha nem tudott teljesen túllépni a 99 évvel ezelőtti nemzeti tragédián, a trianoni traumán, és ennek egyik oka a Magyarországgal szomszédos országokban élő magyar közösségek jogbiztonságának tökéletlensége – mondta el Vincze Loránt kedden este Brüsszelben, a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseleti Irodája (HUNINEU) és a Balassi Intézet a  Nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett panelbeszélgetésén.

RMDSZ: bennünket, és nem a példaértékűséggel hencegő politikusokat igazolja az ECRI országjelentése
2019.06.05. | Kisebbségvédelem

Egy hete sincs annak, hogy az államfő a pápa jelenlétében ismét példaértékűnek nevezte Romániát a kisebbségi kérdés kezelésében. Az ECRI országjelentése azonban rácáfol erre a kijelentésre, és a magyar közösség elleni hátrányos megkülönböztetésekre is felhívja a figyelmet – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

2019.06.05. | Aktuálpolitika

Újból a kormány mielőbbi közbenjárását kéri az RMDSZ az úzvölgyi katonatemető ügyében azt követően, hogy a Bákó megyei prefektus is megállapította, hogy az úzvölgyi temető nem tartozik a dormánfalvi közvagyonhoz, így a polgármesteri hivatal nem vehette azt leltárába: így minden építkezés törvénytelennek minősül – mutatott rá Korodi Attila és Tánczos Barna, Hargita megye két törvényhozója szerdán reggel a parlamentben.

Winkler Gyula: Erős legitimitása és nagy felelőssége lesz az új Európai Parlamentnek

„Vasárnap rendkívül nagy jelenlétet regisztráltak az európai parlamenti választáson, Romániában közel kilenc millióan szavaztak. Ezzel az ország tulajdonképpen az európai trendbe illeszkedik. A masszív részvétel azért is fontos, mert ezáltal az új Európai Parlament erős legitimitással indít, ugyanakkor nagy felelősséget is jelent, hiszen egyértelmű jelzés, hogy a választóknak elvárásai vannak. Ez érvényes ránk, RMDSZ-es EP-képviselőkre is, akik átvehetjük mandátumunkat a hazai procedúrák lezárását követően, hiszen erős legitimitással fogunk rendelkezni, ugyanakkor nagy a felelősségünk is, hogy az elkövetkező öt évben biztosítsuk közösségünk hatékony európai képviseletét” – fejtette ki Winkler Gyula.

Vincze Loránt: a magyar közösség az EP-választás igazi nyertese

Az európai parlamenti választásokon a romániai magyarság nyert, hiszen megerősödött az érdekképviselete Európában és megmaradt a súlya a román belpolitikában. Százezerrel több szavazatot kapott most a Szövetség, mint öt évvel ezelőtt, ebből is látszik, hogy hatalmas felhajtó ereje volt a választásnak. A siker osztható: az RMDSZ kampánya mellett több kovácsa volt ennek a sikernek” – fogalmazott Vincze Loránt, az RMDSZ megválasztott európai parlamenti képviselője, a FUEN elnöke csütörtök este Kolozsváron. Köszönetet mondott a választóknak, és úgy értékelte, a sikert az RMDSZ kampánycsapatának, helyi szervezeteinek, polgármestereinek, választott tisztségviselőinek munkája tette lehetővé. Hozzátette, hogy fontos támogatók voltak történelmi egyházaink, az anyaország, személyesen Orbán Viktor miniszterelnök, a Magyar Polgári Párt, civil és szakmai szervezetek. Támogatásuk együttesen járult hozzá a romániai magyarság győzelméhez.