Szilágysági fiatalokkal találkozott Hegedüs Csilla

A Szilágy megyei Krasznán gyűjtött támogatói aláírásokat az RMDSZ európai parlamenti választáson való indulásához Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke Bogya Miklós polgármester társaságában. Az aláírásgyűjtést követően részt vett a szilágysági fiatalok fórumán is, ahol felhívta a figyelmét arra, hogy a májusi választások után összeálló új európai törvényhozás feladata lesz az új városfejlesztési, infrastrukturális, vállalkozásfejlesztő, ifjúsági alapokat és más pénzeket összefogó költségvetés megszavazása, és a közösség érdeke, hogy megmaradjanak, növekedjenek az uniós támogatások.

Budapesten ülésezett a KMKF Regionális önkormányzati munkacsoportja

A Kárpát-medencei Magayr Képviselők Fóruma munkacsoportjának szerdai, budapesti tanácskozásán Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője beszámolt arról, hogy a tavalyi év számos az erdélyi magyarok jogérvényesítését erősítő lépést hozott. Románia Parlamentje elfogadta az anyanyelvhasználati jogokat bővítő közigazgatási törvényt, amely függetlenül attól, hogy alkotmánybírósági döntés miatt egyelőre visszakerült a parlamentbe, mindenképpen meghatározó előrelépést jelent. Korodi Attila elmondta: „Egyértelmű döntés született a törvényhozásban, hogy a nemzeti kisebbségek számarányának csökkentése esetén nem lehet módosítani a jelenlegi közigazgatási egységek határait.”

Kihirdették a Fedezd fel Európát pályázat nyerteseit

Tíz erdélyi magyar fiatal európai utazását támogatja a MIÉRT, a MAKOSZ és Winkler Gyula közös pályázata, amelyen azok vehettek részt, akik sikeresen jelentkeztek a DiscoverEU – Fedezd fel Európát program második fordulójára. Az erdélyi pályázaton a szállás és étkezési költségekre lehetett támogatást kérni az EU által ingyenesen biztosított vonatjegy mellé. A felhívásra összesen 12 pályázat érkezett be, négy egyéni és két csoportos pályázat nyert, így összesen tíz fiatal utazását támogatják.

Hegedüs Csilla: segítenünk kell az önkormányzatainkat Erdély fejlesztésében

„Nagyon fontos, hogy önkormányzataink időben értesüljenek az uniós pályázatokról, összehangolt módon tervezhessenek, és hatékonyan lehívhassák azokat a forrásokat, amelyek segítségével településeiket fejleszthetik” –emelte ki a szerdán szervezett városfejlesztési tanácskozáson, Kolozsváron Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

Megvalósul az ANAF decentralizációja – döntéshozó fórumként szavazta meg a képviselőház az RMDSZ törvényét
2019.02.27. | Képviselőház

Ezentúl megyei szinten, lakóhelyükhöz, székhelyeikhez legközelebb intézhetik pénzügyeiket a vállalkozók és a magánszemélyek azt követően, hogy a képviselőház plénuma ma délben döntőházként szavazta meg az RMDSZ által kezdeményezett, megyei pénzügyi hatóságok (ANAF) decentralizációját előíró törvényt. Szabó Ödön, a Szövetség képviselőházi frakcióvezetője a szavazást követően elmondta, hogy kitartó munkával és sorozatos egyeztetések nyomán sikerült többséget szerezni az RMDSZ által kidolgozott törvénynek, így amennyiben az államelnök kihirdeti és érvénybe lép, a pénzügyi ügyintézés közelebb kerül az állampolgárhoz.

Egyházi vezetőkkel egyeztetett a fiatalok EP-képviselőjelöltje

Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke a brassói magyar történelmi egyházak vezetőivel beszélgetett a májusi EP-választásokról.

Folytatjuk az európai vállalkozók érdekvédelmét

A vállalkozóknak, különösen a kis- és közepes vállalkozóknak mozgástérre van szükségük, a bürokrácia csökkentésével, a procedúrák egyszerűsítésével, az adminisztratív terhektől való mentesítéssel kell őket ösztönözni. Ezt a legfontosabb prioritást fogalmazta meg kedden Ivan Štefanec EP-képviselő, a SME Europe elnöke és Winkler Gyula, aki az EPP gazdasági társult szervezetének első alelnöki tisztségét tölti be. A SME Europe vezetősége, valamint dr. Horst Heitz, a SME Europe igazgatója a szervezet március 6-ai közgyűlésének előkészítése kapcsán egyeztetett.

RMDSZ: a kormány módosítsa a 114-es sürgősségi kormányrendeletet, és csak 2020-tól ültesse gyakorlatba
2019.02.25. | Képviselőház

Az RMDSZ nem ért egyet a kormány 114-es számú sürgősségi kormányrendeletével, amely alapos hatástanulmány nélkül alapjaiban befolyásolná és változtatná meg a fiskális és gazdasági rendszerre vonatkozó törvényeket Romániában. Erről Benedek Zakariás, az RMDSZ parlamenti képviselője fogalmazta meg a Szövetség álláspontját ma délután a képviselőház plénuma előtt, a pénzügyminiszter meghallgatásán.