Vincze Loránt Strasbourgban: a kisebbségi jogok terén Ukrajna határozottan rossz úton jár

Ukrajna egyértelműen a rossz úton halad a kisebbségi jogokat illetően, de az elnökválasztást követően még esélye lehet visszatérni a jó útra - mondta kedden Strasbourgban Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke az ukrajnai kisebbségek nyelvi jogairól szóló konferencián. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének járulékos programját a magyar küldöttség és a FUEN szervezte.

Hegedüs Csilla: a mi feladatunk szimbólumaink és értékeink védelme!

„Kulturális örökségünk megismerése, feltérképezése nemzeti identitásunk megmaradásának záloga. Feladatunknak tekintjük mindazon értékek beazonosítását, amelyek egyedivé teszik közösségünket, emellett pedig olyan rendszert kell kialakítanunk, amelyben ezen értékek védve vannak, szabadon használhatóak. Ehhez azonban ki kell harcolnunk egy európai kisebbségvédelmi törvényt. Ez csak akkor lehetséges, ha erős magyar képviselettel rendelkezünk az Európai Parlamentben. Ez a május 26-i választás tétje!” – mondta el Hegedüs Csilla képviselőjelölt, aki Balla Ferenccel, a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány igazgatójával és Antal Géza, a Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnökével a Kolozs megyei Értéktár létrehozásáról tanácskoztak Válaszúton.

Mátyás? Király! címmel kreatív versenyt indít a MIÉRT és az RMDSZ Kulturális Főosztálya
2019.04.09. | Ifjúság

Hegedüs Csilla elmondta: a Mátyás-kultusz népszerűsítését megcélzó kezdeményezés tudomása szerint Erdélyben az első, kimondottan a közösségi médiában megszervezett verseny. Céljuk nemcsak a történelmi ismeretek fejlesztése, hanem a diákoknak lehetőséget szeretnének biztosítani arra, hogy kreatívan értelmezzék át és mutassák be nekünk mindazt, ami számukra fontos Mátyás királyunk örökségéből. Szeretnénk olyan kommunikációs készségeket is fejleszteni, amelyeket aztán a diákok tudnak hasznosítani: a szabadon beszélést, a gondolatok kifejtését néhány percben, és a kreatív tartalmak gyártását is.

Winkler Gyula: létfontosságú a schengeni csatlakozás a Bánságban

Soha nem volt ekkora tétje az európai parlamenti választásnak, mint most, hiszen az Európai Unió válaszút előtt áll. Május 26-án az erős magyar képviseletről döntünk, de olyan kérdésekről is, amelyek meghatározzák mindennapjainkat – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő Nagyszentmiklóson, ahol lakossági fórumon vett részt, amelyen a helybéliek mellett a környező kisrégió, Csanád, Máriaföld és Pusztakeresztúr lakói is jelen voltak.

A Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata nyerte az Örökségünk Őrei országos döntőt
2019.04.08. | Kultúra

Az Örökségünk őrei országos döntőjének dobogósai: első helyezettként a Kölcsey Ferenc Főgimnázium csapata, akik a szatmárnémeti zsinagógát fogadták örökbe, második helyezett a János Zsigmond Unitárius Kollégium és harmadik helyezett a Szászrégeni Lucian Blaga Technológiai líceum csapata.

Vincze Loránt Bethlenben: Európai kisebbségi törvényre van szükség, hogy sehol ne űzhessenek gúnyt a magyarokból

A magyar közösségeket a Kárpát-medencében mindenütt támadások érik.  A kárpátaljai magyarok szervezetének 30. évfordulójára készülő Kelemen Hunort nem engedték be Ukrajnába, így igyekeznek távol tartani bennünket, magyarokat egymástól. Szlovákiában a múlt héten fogadták el a himnuszhasználatot tiltó törvényt. Nálunk a román pártok listáit a magyargyűlöletből ismét divatot csináló Rareș Bogdan, a máricus 15. hivatalos ünneppé nyilvánítását megakadályozó Traian Băsescu, valamint a csíksomlyói búcsú világörökséggé nyilvánítását elszabotáló Dacian Cioloș vezetik. Magyarországot pedig évek óta támadja a brüsszeli elit. Ennek véget kell vetnünk. Ezért van szükség az Európai Parlamentben egy erős Kárpát-medencei magyar képviseletre, mert így tudjuk megvédeni közösségeinket, és harcolhatjuk ki az európai kisebbségvédelmi törvényt – mondta el Vincze Loránt vasárnap Bethlenben. Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke lakossági fórumon beszélgetett a helyiekkel Décsei Attila Beszterce-Naszód megyei RMDSZ-elnök és Máthé István alpolgármester társaságában. Ezt megelőzően református istentiszteleten vett részt, amelyet Marosán Csaba színművész Ady-előadása zárt.

Hegedüs Csilla: Nekünk a magyar ügyért és a magyarellenesség ellen kell harcolnunk. Ez a dolgunk itthon és Európában is

Sárközújalkon Hegedüs Csilla Turos Lóránd szenátor és Erdei D. István parlamenti képviselő kíséretében Piricsi Arthur polgármesterrel illetve a helyi RMDSZ vezetőséggel és a helyi református lelkésszel találkozott, akikkel a közösség fontos feladatairól és jövőbeli terveiről egyeztetett.

Winkler Gyula: Kárpát-medencei magyar ügyért kell összefogni május 26-án

Május 26-án nemcsak európai parlamenti képviseletünkről döntünk, hanem az EU jövőjéről is, eldől, hogy erős magyar képviselet fog dolgozni a Kárpát-medencei magyar közösség érdekében Európában, vagy a magyarellenes politikusok hangja erősebb lesz, mint a miénk. Célunk az európai kisebbségvédelmi szabályozás megalkotása, az erdélyi fejlesztések folytatása, hogy közösségünk gyarapodjon a szülőföldön – fogalmazott Winkler Gyula szombaton, Kisiratoson, ahol lakossági fórumon vett részt Korondi Erika polgármester és Faragó Péter, az RMDSZ Arad Megyei Szervezet elnökének meghívására.