Hegedüs Csilla: olyan körülményeket kell teremtenünk, ahol közösségként megmutatkozhatunk

Önkormányzataink munkáját megnehezíti a mostani bonyolult bürokratikus rendszer, ezért nekünk azon kell dolgoznunk, hogy egyszerűsödjenek a szabályok, hogy minél többen vegyék igénybe és használják az EU-s pályázatok adta lehetőségeket. Továbbá azért, hogy olyan életkörülményeket teremtsünk, ahol közösségként megmutatkozhatunk, ahol teljesen természetes nemzeti szimbólumaink használata. Május 26-án erről is döntünk” – mutatott rá az európai parlamenti választás tétjére Hegedüs Csilla képviselőjelölt Szatmárnémetiben.

Konszenzuális döntéssel jóváhagyták az EU Tanács Agenda 2030-ra vonatkozó következtetéseit. Borbély László: ez a dokumentum az EU Tanács romániai elnökségének egyik fontos eredménye.
2019.04.05. | Aktuálpolitika

Az EU Tanács szintjén működő Agenda 2030 munkacsoportot vezető romániai képviselőknek sikerült megszerezni a tagállamok egyetértését az EU Tanács Agenda 2030-ra vonatkozó következtetéseit tartalmazó dokumentumra. A munkacsoport szintjén elfogadott dokumentumot az Általános Ügyek Tanácsának április 9-i ülésén hagyják jóvá.

Thorbjørn Jagland ET-főtitkár kiáll az anyanyelvhasználat mellett – a nyelvi kérdések rendezése hozzájárul Európa stabilitásához
2019.04.05. | Nyelvi jogok

Ha mi nem vagyunk képesek megvédeni az anyanyelvű oktatáshoz való jogot, az anyanyelv használatához való jogot, akkor itt világosan kimondom, hogy egyre több konfliktust fogunk látni ismét Európa-szerte” – válaszolt Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkára Strasbourgban Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsa alelnökének kérdésére. A főtitkár az ET Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa előtt szólalt fel, a nyilatkozatát követően került sor a kérdésekre.

Vincze Loránt Máramaros megyében: erős Kárpát-medencei magyar képviselettel a magunk javára változtathatjuk meg Európát

Az Európai Unió, mint minden emberek által alkotott konstrukció, tökéletlen, de számunkra nincs más alternatíva, és pontosan azért, mert emberek alkották, meg is lehet változtani. Egy erős Kárpát-medencei magyar képviselettel a magunk javára fordíthatjuk a készülő változást, ki tudjuk harcolni a kisebbségvédelmi törvényt, és meg tudjuk őrizni a mezőgazdasági és településfejlesztési támogatásokat” – mondta el Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje, a FUEN elnöke Nagybányán, ahol magyar döntéshozókkal, véleményformálókkal folytatott kötetlen eszmecserét szerdán délután. A helyi közösség képviselőivel az Unió előnyeiről és hátrányairól is beszélgetett, leszögezve: az erdélyi magyarság érdekeit egyik román párt sem fogja képviselni Brüsszelben, ezért fontos, hogy május 26-án az RMDSZ jelöltjeit támogassa közösségünk.

Hegedüs Csilla: az EP-választások tétje az erdélyi magyar közösség fejlődése

Az erdélyi magyarság érdeke, hogy egy olyan Európai Unióban éljen, amely biztosítani tudja számára a fejlődést, a globális versenyképességet. A május 26-i európai parlamenti választáson dől el, hogy tudunk-e jobb életkörülményeket teremteni itthon, a szülőföldünkön, megmaradnak-e és növekednek-e az EU-s támogatások, megszületik-e az őshonos kisebbségeket védő törvény” – mutatott rá a május 26-ai, európai parlamenti választás tétjére Hegedüs Csilla a helyi tanácsosokkal szervezett találkozókon Vámosgálfalván, illetve Búzásbesenyőben.

Meghirdetjük új pályázati kiírásainkat
2019.04.03. | Communitas

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség pályázatot hirdet a Kisebbségi Tanács 2019. évi alapjából. A Szövetség a pályázatok lebonyolításával a Communitas Alapítványt bízta meg. A Communitas Alapítvány négy szaktestülete 2019. április 3-tól kezdődően meghirdeti pályázati kiírásait. Pályázni lehet könyvkiadásra, sajtótermékek támogatására, oktatók, kutatók konferenciára való utazására, valamint sportrendezvények támogatására.

Korodi Attila: nem értünk egyet a közérdekű célból történő tulajdonok kisajátítását szabályzó SKR-t törvénybe foglaló tervezettel
2019.04.03. | Képviselőház

„Az RMDSZ nem tudja támogatni azt a sürgősségi kormányrendeletet törvénybe foglaló tervezetet, amely túlzottan szélesíti a közérdekű célból történő tulajdonok kisajátítását. A parlamenti eljárásban rendkívül sok területre terjesztenék ki a közhasznú kisajátításokra vonatkozó előírásokat, mint például a bányák esetében, amely elfogadhatatlan. Meggyőződésünk, hogy egy ilyen jogszabály nem kedvező Romániának, mi több sérti a magántulajdonhoz való jogot” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt követően, hogy a Szövetség kérésére sikerült visszaküldeni a törvénytervezetet a szakbizottságokba.

RMDSZ: eltöröltük a diszkriminatív előírást az egymás után több gyermeket vállaló anyák esetében
2019.04.03. | család

„Ma sikerült elfogadtatnunk azt a törvényjavaslatunk, amely feloldja az egymás után több gyermeket vállaló anyákat érintő diszkriminatív előírásokat. Az általunk kezdeményezett törvény értelmében nem kaphat kevesebb gyermeknevelési támogatást az a szülő, aki kevesebb mint 12 hónap alatt újból GYES-re megy” – mutatott rá Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője a szavazást követően. A törvényről végső döntést hozó testületként szavazott a parlament alsóházának plénuma.