Az Európa Tanács épületében mutatkozott be Kovászna megye
2019.04.03. | Kovászna

Lehetőségem volt tavaly meglátogatni Kovászna megyét, így tanúsíthatom, hogy Románia ezen része gyönyörű – vezette fel Háromszék bemutatkozó eseményét Anders Knape, az ET Önkormányzati Kongresszusának elnöke az Európa Tanács székhelyén. Kovászna Megye Tanácsa április 2-án és 3-án, Strasbourgban, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának tavaszi ülésszakának alkalmával Értékek mentén címmel mutatta be a megye jellegzetes népi kulturális örökségét. A kiállítás megnyitójának házigazdája Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke volt, aki a testület önkormányzati szakbizottságának elnöki tisztségét tölti be.

Vincze Loránt Szilágy megyében: a magyar ügyért kell harcolnunk itthon és Európában

„A gazdák támogatásainak megőrzése és a településeink fejlesztéséhez szükséges források biztosítása kiemelt célunk az Európai Parlamentben, de a közösségünk számára az európai kisebbségvédelmi törvény kiharcolása ugyanilyen fontos. Május 26-án eldől, hogy erős magyar képviselet fog dolgozni értünk Európában vagy csak a magyarellenes román politikusoktól lesz hangos Brüsszel” – mondta el Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje, a FUEN elnöke Szilágy megyében.

Hegedüs Csilla Dublinban: nekünk a magyar ügyért és a magyarellenesség ellen kell harcolnunk

Kötelességünk az őshonos nemzeti kisebbségek kulturális örökségét európai törvénnyel védeni –nyilatkozta Hegedüs Csilla, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje Dublinban, az Európai Bizottság által szervezett szakmai fórumon.

Oltean Csongor április elsején sem viccelődött Besztercén

Kevés magyar él ugyan Beszterce-Naszód megyében, de annál erősebb és összetartóbb közösséget alkotnak – emlékeztette Oltean Csongor, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje a Szomszédnéni Produkciós Iroda előadására összegyűlt besztercei közönséget április elsején.

Összefogásra van szükség egy erős Kárpát-medencei magyar képviseletért – a VMSZ parlamenti képviselőjét fogadta az RMDSZ képviselőházi frakciója

Egy erős európai parlamenti képviseletre van szüksége a Kárpát-medencei magyaroknak, csak így tudunk jogos elvárásainknak európai törvényi garanciát, a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezésnek pedig érvényt szerezni. Egy erős magyar képviselet a biztosíték arra, hogy az Európai Unió megnyugtatóan rendezze az őshonos nemzeti kisebbségek ügyeit, ezért összefogásra van szükség az elszakadt nemzetrészek között” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője hétfő délután Bukarestben a Szövetség alsóházi frakciójának ülésén, amelyen Kovács Elvirát, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselőjét, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagját fogadták. Szerbia EU-s csatlakozási folyamata során számos külső nyomásnak kell eleget tegyen: az országnak bizonyítania kell minden területen, így a kisebbségek jogainak biztosításában is.

Szülőföldünk versenyképességét meghatározza az oktatás

Versenyképes társadalom feltétele a minőségi anyanyelvű oktatás – hangsúlyozta Winkler Gyula EP-képviselő szombaton, Déván, a Téglás Gábor Elméleti Líceumban, ahol Egyiskolás megyék és térségekcímmel szervezett kerekasztal-beszélgetést a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ).

Május 26-án Kárpát-medencei magyar képviseletünket erősítjük meg

„Köszönjük az aláírásokat a Szeben megyei támogatóinknak, fontos, hogy kiálltak a közös ügy támogatásáért. Mindannyian jól tudjuk, hogy az igazi próba még hátravan. Május 26-án az európai parlamenti választáson eldől, hogy mekkora súlyunk lesz Európában. Erős magyar képviseletre van szükségünk, amely kiharcolja az európai kisebbségvédelmi törvényt. Aki május 26-án az RMDSZ-re szavaz, az egész Kárpát-medencei magyar képviseletet erősíti” – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő péntek délelőtt Medgyesen, ahol a helyi közösség képviselőivel találkozott.

A Zsil-völgye támogatja az RMDSZ európai parlamenti listáját

Az elmúlt hetekben 320 ezren támogatták az RMDSZ európai parlamenti listáját, Hunyad megye 8669 aláírással járult hozzá ehhez az eredményhez – számolt be Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke csütörtökön délután Lupényban, ahol a Zsil-völgyi helyi szervezetek elnökeivel és kampányfelelőseivel tartott megbeszélést.