Eckstein-Kovács Péter: Szívügyem a Házsongárdi temető sorsa

„A Házsongárdi temetőt Erdély Pantheonjává kell alakítanunk annak érdekében, hogy megőrizzük történelmét, megvédjük az enyészettől” – fogalmazott szombaton Eckstein-Kovács Péter, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje, házsongárdi sétáját követően.

Az európai kisebbségek NEM-et mondanak a kisebbségi jogok megvonására

Az RMDSZ javaslatára az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) moszkvai kongresszusán határozatban ítélte el a romániai kormánynak a közelmúltban született kisebbségellenes intézkedését. Az előterjesztés azt követően készült, hogy a FUEN elnöksége a romániai politikai fejlemények megismertetése után sürgősségi határozati javaslat megalkotására kérte az RMDSZ küldöttségét. Mint ismeretes, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő pénteki megnyitóbeszédében az új romániai kormány kisebbségellenes intézkedéseiről tájékoztatta a kongresszust.

Csehi Árpád a szatmárnémeti kispiacon

A szatmárnémeti kispiacra látogatott ki szombat reggel Csehi Árpád Szabolcs. A Szatmár Megyei Tanács elnöke jó hangulatban, de kellő odafigyeléssel hallgatta végig az árusok és a vásárlók panaszait, kéréseit.

Csehi: küldetésünk, hogy Páskándi Géza emlékét ápoljuk, életművét még szélesebb körben megismertessük

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület május 18-án és 19-én Dsida Jenő Napok címmel tanácskozást és megemlékezést rendezzett a 105 éve Szatmárnémetiben született költőről.

Borbély: A beszterceiek bebizonyították, hogy kitartó munkával építik közösségüket!

„Mindig nagy szeretettel jövök Beszterce megyébe, hiszen az itteni kis magyar közösség a jó példája annak, hogy építkezve, összefogva sok mindent el lehet érni, sok mindent meg lehet valósítani”- jelentette ki Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke ma, május 19-én Besztercén tartott sajtótájékoztatóján, azt követően, hogy találkozott a szövetség beszterce megyei jelöltjeivel.

A marosvásárhelyi magyarok tudják, ki a megfelelő jelölt - Markó Béla az ETV Többszemközt című műsorában

Rossz, hibás lépésnek nevezte Füzes Oszkár magyar nagykövet Marosvásárhelyen tett kijelentéseit Markó Béla. Az RMDSZ szenátora az Erdélyi Magyar Televízió (ETV) pénteki Többszemközt című műsorában beszélt erről.

Borbély: Bánffyhunyad megérdemli, hogy magyar polgármestere legyen!

„Minden máshova leadott szavazat elveszített szavazat június 10-én. A román pártokat erősítjük azzal, ha nem a mi szövetségünkre adjuk szavazatainkat”- mondta Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke május 18-án Bánffyhunyadon.

Konszenzus a kisebbségi állampolgári kezdeményezés ügyében a FUEN-kongresszuson

„A kisebbségi tematikájú európai polgári kezdeményezésnek az európai nemzeti közösségek érdekeinek közös nevezőjét kell megfogalmaznia, amely a lehető legszélesebb körű szolidaritást és összefogást teremt. Szervezési szempontból és a felelősség tekintetében egyaránt nehéz folyamat előtt állunk” – fogalmazott Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője a másfél hónapja hatályba lépett új EU-s jogi eszközről rendezett vitán az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) kongresszusán.

A csíkszeredai Mikó vár felújítása a kulturális tárca egyik legnagyobb megvalósítása volt
2012.05.18. | Székelyföld , Csík terület

Kelemen Hunor szövetségi elnök, volt kulturális és örökségvédelmi miniszter a Csíki Székely Múzeum és Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata által szervezett, „A Mikó-vár története” című, állandó kiállítás megnyitóján vett május 18-án, pénteken.

Kelemen Hunor szövetségi elnök Parajdon: az építkező közösség sikeres

„A történelem minket, magyarokat, székelyeket nem kényeztetett el, így megtanultuk, hogy minden időben a jobbik eszünkre hallgassunk. Mindegy, hogy milyen szelek fújtak, nekünk mindig sikerült úgy fordítanunk a vitorlánkat, hogy itthon, Székelyföldön megmaradjunk. Az elmúlt 22 esztendő során az erdélyi magyarság, a székelyek azt a célt követték, amit őseink is: az építkezés a célt szolgálja, ehhez kell eszközöket találnunk. E nélkül nem lehet Erdélyt, Székelyföldet építeni.