Iktatta EP-jelöltlistáját és támogatói aláírásait az RMDSZ a BEC-nél

Az 320 ezer összegyűjtött támogatói aláírásból 313.966 ezer aláírást iktatott az RMDSZ a Központi Választási Irodánál (BEC) szerdán. Kelemen Hunor szerint a Szövetségnek eddig soha nem sikerült ennyi aláírást összegyűjtenie a választásokra. A támogatásért a szövetségi elnök köszönetet mondott a magyar embereknek.

Erdélyi szülőként is igényelheti a magyar kormány családi támogatásait
2019.03.27. | magyar-magyar

Az erdélyi magyar gyermekek számára is kérvényezhetők a Magyar Kormány támogatásai a Köldökzsinór Programon keresztül. Az anyasági támogatás és a babakötvény az Eurotrans Alapítvány segítségével is igényelhető – hangsúlyozta Nagy Zoltán-Levente, az Alapítvány elnöke.

Nem terheli ezután a SMURD egységek paramedikális személyzetének a kifizetése a helyi önkormányzatot
2019.03.27. | Önkormányzatok

Ezután állami költségvetésből fizetik az Arad, Hunyad, Maros, Szeben és Máramaros megyékben a vidéki SMURD egységek paramedikális személyzetének a fizetését. Egy nagy előrelépést, hiszen eddig a helyi önkormányzatot vagy a megyei tanácsok költségvetéséből kellett kifizetni - mutatott rá Dr. Vass Levente, az RMDSZ egészségügyi szakpolitikusa, a Szövetség Maros megyei képviselője azt követően, hogy a képviselőház plénuma döntéshozó fórumként szavazta meg azt a törvényt, amely egy jobb és hatékonyabb sürgősségi ellátási szolgáltatásokat biztosít vidéken.

RMDSZ: szeretnénk megoldani a családorvoshiányt a kistelepüléseken
2019.03.27. | Egészségügy

Növeltük a lehetőségét annak, hogy azokban a községekben is működjön családorvosi rendelő, ahol eddig nem létezett. Törvénybe foglaltuk, hogy ott, ahol jelenleg nincs vagy nyugalmazás miatt hamarosan nem lesz háziorvos, valamint az önkormányzatnak egészségügyi fejlesztési szándéka van, ott egy ingázó orvos munkapontot nyithasson és hetente legalább 10 órát fogadja a betegeket – mutatott rá Vass Levente, az RMDSZ egészségügyi szakpolitikusa azt követően, hogy a képviselőház döntőházként megszavazta az RMDSZ által kidolgozott tervezetet.

A román politikai elit megtagadta az ország megalakulásának alapdokumetumát - leszavazta a képviselőház a Gyulafehérvári Nyilatkozatot törvénybe emelő RMDSZ tervezetet
2019.03.27. | Képviselőház

A román politikai pártok ma a sokszor hallott és unalomig ismételt nyilatkozataikon túl szavazataikkal is bebizonyították, hogy az a 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat, amely a modern Románia alapját képezi, számukra jelentéktelen. Ma ott tartunk, hogy Románia egy olyan állam, amely megtagadja saját megalakulását, a román politikai elit megtagadja saját adott szavát. A románok 100 év után se tanulták meg, hogy mit jelent az adott szó. Ilyen körülmények között készülünk az európai parlamenti választásokra.  Ma sok román párt kéri a magyarok szavazatát. Ezek többségükben itt vannak a parlamentben. Egyesek nyíltan vállalják magyarellenességüket, de mások mézes mázas populizmus mögé bújnak. De a szavazatuk egyértelmű: a 21. században sem jár a magyaroknak, amit 1918-ban ígértek nekik – mondta Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt követően, hogy a képviselőház plénuma, március 26-án, elsőházként, az RMDSZ kivételével egyöntetűen leszavazta a Szövetség azon törvénykezdeményezését, amely a Gyulafehérvári Nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó pontjait emelte volna át a román jogrendbe.

Vincze Loránt Szatmár megyében: Itthon csak magunkra számíthatunk, de Európában együtt erősek leszünk

„A május 26-i választás egy próbatétel: ekkor derül ki, mennyire tartunk össze, és mennyire vagyunk erősek. Az erdélyi magyarok közössége a jogait biztonságban akarja tudni és fejlődni akar. Ebben itthon csak magunkra számíthatunk, és a saját jelöltjeinkben bízhatunk, elég csak ránézni a román pártok listáira. De Európában nem leszünk magunkra, hiszen egy jó választási eredménnyel a mi csapatunk a Kárpát-medencei magyar képviseletet fogja erősíteni. Közösen kell kiharcolnunk az európai kisebbségvédelmi törvényt, és közösen kell dolgoznunk a mezőgazdasági támogatások megőrzéséért és a településeink fejlesztéséhez szükséges pénzalapokért” – mondta el Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke kedden a Szatmár megyei Erdődön. A településen helyi döntéshozókkal és értelmiségiekkel találkozott a jelölt és Pataki Csaba, a Szatmár megyei tanács és a megyei RMDSZ szervezet elnöke.

Vincze Loránt Bihar megyében: az európai parlamenti választás kiemelt nemzeti ügy

Az EP-képviselői munka elsősorban szolgálat: a nemzeti ügy, keresztény hitünk és kultúránk, európai identitásunk védelmét szolgáló eszköz. Kérjük erdélyi magyar közösségünket, szavazatával támogassa az RMDSZ jelöltlistáját, hogy európai törvény védje jogainkat” –  hangzott el Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke és Vincze Loránt, a FUEN elnöke, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje hétfő délutáni találkozóján. A nagyváradi püspöki hivatalban megtartott megbeszélésen az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáért folytatott küzdelemről és a közelgő európai parlamenti választásról is szó volt.

RMDSZ: a román pártok a Gyulafehérvári Nyilatkozat leszavazásával a modern Románia alapjai ellen szavaznak
2019.03.25. | Képviselőház

A Gyulafehérvári Nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó pontjainak törvénybe emelése egy régi adóssága a román államnak, amelyet száz év után sem törlesztene – a képviselőház plénuma ma délután vitatta meg az RMDSZ által tavaly decemberben beterjesztett, a Gyulafehérvári Nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó pontjainak törvénybe emelését célzó tervezetet. A parlamenti eljárásban illetékes szakbizottságok elutasító jelentéssel tűzték az alsóház plénumának napirendjére a tervezetet.