Szükséges az őshonos és bevándorló kisebbségek jogainak megkülönböztetése - Kelemen Kálmán a Demokratikus Középpártok Internacionálé konferenciáján
2012.01.30. | Külkapcsolatok

A jövőben bármilyen kisebbségekre vonatkozó nemzetközi határozatnak világosan meg kell különböztetnie az őshonos kisebbségeknek és a bevándorolt kisebbségeknek az egymástól eltérő jogait és elvárásait – áll abban a dokumentumban, amelyet Kelemen Kálmán, az RMDSZ Kereszténydemokrata Platformjának elnöke terjesztett elő Bejrútban, a Demokratikus Középpártok Internacionálé (CDI) nemzetközi konferenciáján.

Borbély: tovább kell csökkentenünk a bürokráciát
2012.01.30. | Környezetvédelem

Elsődleges fontosságú a különböző engedélyeztetési procedúrákkal kapcsolatos bürokrácia további csökkentése.

Kelemen Hunor szövetségi elnök: megvárjuk az Alkotmánybíróság indoklását

A mai, január 30. koalíciós tárgyalásokat követően Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke leszögezte: „megvárjuk az Alkotmánybíróság részletes indoklását, majd annak tanulmányozása után beszélünk arról, hogy az idei választások kapcsán milyen döntéseket kell meghoznunk, mikor és milyen módon szervezhetők meg a választások Romániában”.

Megtalálni az utat és az eszközöket a közös célokhoz  - 22 év után elhangzott az Új Hívó Szó
Megtalálni az utat és az eszközöket a közös célokhoz - 22 év után elhangzott az Új Hívó Szó
2012.01.29. | Kolozsvár

„Az Új Hívó szó időszerűségét nem kérdőjelezhetjük meg. 22 év után van egy hatalmas tapasztalatunk, vannak intézményeink, eszközeink, a kérdés az, hogy mindazzal, amit elértünk, tudunk-e valamit kezdeni, van-e elég erőnk és bölcsességünk ahhoz, hogy ezekre építsük a közvetkező éveket” – fogalmazott Kelemen Hunor szövetségi elnök január 27-én, pénteken, Kolozsváron azon a tanácskozáson, amelyet a Kolozsvár Társaság szervezett az erdélyi magyar politizálás múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

A magyar iskola jövőjéről szóló beiskolázási kampány kezdődött Hunyad megyében
2012.01.28. | Ifjúság , Oktatásügyek , Hunyad

Egész napos szakmai találkozóval indult szombaton az RMDSZ beiskolázási kampánya Hunyad megyében. Az előkészítő lépések már megtörténtek, a pedagógusszövetséggel közösen beiskolázási kampányfelelősöket jelöltek ki minden olyan településen, ahol magyar oktatás zajlik.

A környezetvédelmi minisztérium közleménye a verespataki befektetésről
2012.01.28. | Környezetvédelem

A Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium csak abban az esetben fogja ajánlani a kormánynak, hogy határozattal hagyja jóvá a beruházás környezetvédelmi engedélyét, ha a befektető terve tiszteletben tartja az európai legmagasabb standardokat.

Borbély László megerősítette: az RMDSZ előrehozott választásokban gondolkodik

- A jelenlegi, megváltozott társadalmi-politikai helyzetben és az Alkotmánybíróság döntése után komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogy nem lenne-e jobb előrehozott parlamenti választásokat tartani – jelentette ki Borbély László pénteken, az Erdélyi Magyar Televízió (ETV) „Többszemközt” című műsorában.

Erdély 2020 – közösen a fiatalokkal
2012.01.28. | gazdaság , Erdély 2020

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdasági- és Gazdálkodástudományi Karának három harmadéves diákja vesz részt egy brüsszeli tanulmányúton, annak köszönhetően, hogy megnyertek egy Winkler Gyula EP-képviselő által kezdeményezett és támogatott vetélkedőt. Az egyetemistáknak egy olyan megyei fejlesztési tervet kellett kidolgozniuk, amely összhangban van az EU 2020 stratégiával.