RMDSZ: eltöröltük a határidőt a beltelkek tulajdonjogviszonyának rendezésében
2019.05.07. | Képviselőház

Döntőházként szavazta meg a képviselőház az RMDSZ azon törvénykezdeményezését, amely gyakorlatilag eltörli a határidőt a beltelkek tulajdonjogának tisztázási folyamatában azt követően, hogy tavaly júliusban szintén RMDSZ kezdeményezésre egy átláthatóbb törvényes keretet sikerült elfogadtatni az parlamentben, amely értelmében könnyített eljárásban szerezhetik meg a birtokleveleket belterületekekre az állampolgárok.

Bekérette a védelmi minisztert a képviselőház szakbizottsága az úz-völgyi katona temetőben történt kegyeletsértés miatt
2019.05.07. | Aktuálpolitika

Az RMDSZ javaslatára a képviselőház honvédelmi bizottságának hétfő délutáni ülésén egyöntetű szavazással döntöttek arról, hogy bekéretik a védelmi minisztert az úz-völgyi magyar katonatemetőben nyugvó katonák sírjaira emelt betonkeresztek és emlékmű törvényellenes megépítése miatt, azt követően, hogy a bizottság RMDSZ-es tagja, Apjok Norbert képviselő vázolta az elmúlt napok történéseit.

Winkler: gazdasági és közösségi célkitűzés a mielőbbi schengeni csatlakozás

A schengeni csatlakozás feltételeit már nyolc éve teljesítette országunk, ezért egyértelmű, hogy kettős mércét alkalmaz az Európai Unió akkor, amikor tovább halasztja Románia csatlakozását az övezethez – nyilatkozta Winkler Gyula EP-képviselőjelölt, aki Bihar megyei körútja alkalmából Pásztor Sándorral, a Bihar Megyei Tanács elnökével és Szabó Józseffel, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető alelnökével Bors községbe és a biharfélegyházi határátkelőhöz is ellátogatott.

Nagyvárad hétköznapi hőseivel találkozott Oltean Csongor

Vállalkozókkal, őstermelőkkel, a nagyváradi zászlógyújtogatást megakadályozó fiatallal és egy hazai díjugrató bajnokkal találkozott az RMDSZ EP-képviselőjelöltje, Oltean Csongor vasárnap.

Vincze Loránt: Az anyanyelvű oktatáshoz való hozzáférés emberi jogi kérdés

„Amennyiben a többség nem hajlandó olyan jogokat biztosítani a kisebbségi közösségeknek, amelyek biztosítják az anyanyelvű oktatási célokat, az oktatás az emberi jogok hadszíntere, de lehet a konszenzus helye is többség és kisebbség között, amennyiben jó törvényi keretet sikerül kidolgozni” – mondta el Vincze Loránt hétfőn Brüsszelben, az ENSZ oktatásról, anyanyelvről és a kisebbségek emberi jogairól szóló regionális fórumán.

Winkler: EU-s alapok segítségével újul meg épített örökségünk Erdélyben

„Épített örökségünk identitásunk része. Emiatt különösen fontos, hogy mindazt, amit az elmúlt ezer évben értékteremtő közösségként Erdélyben felépítettünk, tudjuk megtartani, felújítani, és érvénybe helyezni. Ebben az Európai Uniónak fontos szerepe van, hiszen Erdély-szerte uniós alapokból számos olyan magyar vonatkozású műemléket sikerült felújítani, amely segítségével bebizonyítjuk azt, hogy szülőföldünk Erdély - Transilvania- Siebenbürgen mindazoké a közösségeké, akik itt, az évszázadok során értéket teremtettek” – mondta Winkler Gyula EP-képviselőjelölt Hunyad megyei körútja alkalmából, Déván.

Uniós forrásokból lehet igazán nagyot fejlődni

Szombaton Bihar megye településeire látogatott, hulladékgyűjtésen vett részt, majd fiatalokkal beszélt Európa jövőjéről Oltean Csongor. Az RMDSZ EP képviselőjelöltje elmondta: szalacs községben is, hasonlóan a legtöbb erdélyi településhez, több kilométer utcát aszfaltoztak, zöldház épült, délutáni oktató központ, és az Érmelléken egyedülállóan két uniós forrásból sikerült teljesen felújítani a község szimbolikus műemlékét, az ottományi Komáromi Kúriát. Hamarosan elkezdődik a négylyukú híd és környezetének rehabilitálása, amely a település emblematikus építményét menti meg a pusztulástól. A község erdélyi viszonylatban rendkívül jól gazdálkodik az európai uniós forrásokkal, élen jár az egy főre eső elköltött támogatásokban.

Hegedüs Csilla: Ne hagyjuk, hogy május 26-án a nacionalista román pártok döntsenek helyettünk! Május 26-án meg kell mutatnunk közösségünk erejét!

Nem hagyhatjuk, hogy mások, a román nacionalista pártok döntsenek helyettünk! Ott kell lennünk, ahol rólunk döntenek, mert másképp nem lesz, aki kiálljon a mi érdekeinkért, értékeinkért.  Erre hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla a Kolozsvári Ifjúsági Fórum által szervezett Kolozsvári Majálison. Május 26-án el kell mennünk szavazni, hiszen Erdély, a szülőföldünk jövőjéről döntünk!