Az akadémiai szféra a fenntartható fejlődés szövetségese. Borbély László: szeretnénk a lehető leghamarabb létrehozni a Fenntartható Fejlődés Tanácsadó Testületét
2019.05.29. | Aktuálpolitika

A Fenntartható Fejlődés Főosztály és a Babeş-Bolyai Egyetem szervezésében került sor 2019. május 28-án, kedden az Oktatás a fenntartható fejlődésért a felsőoktatásban elnevezésű országos konferenciára Kolozsváron. A rendezvényen az ország 10 nagyvárosból, 20 egyetem több mint 70 képviselője vett részt.

Kelemen Hunor: köszönjük a bizalmat! Erős hangunk lesz az Európai Unióban!

A 21 órakor közölt exit poll eredmény azt jelenti, hogy az erdélyi, romániai magyarságnak erős hangja lesz az Európai Parlamentben. Határozott, kiegyensúlyozott álláspontot fogunk képviselni a következő öt évben is: tovább visszük az őshonos kisebbségek védelmének útépítését és beleszólunk az Unió reformjába – hangsúlyozta Kelemen Hunor az urnazárást követően.

Rendkívül magas a román részvétel – veszélyben az 5 százalék

Ha elmarad a magyar részvétel az országostól, veszélybe kerül az 5 százalék – Barna Gergő szociológus a 18 órás adatokról

„A 18 órás részvételi adatokat nézve továbbra is azt látjuk, hogy jelentősen megugrott a részvétel a korábbi EP-, és a 2016-os parlamenti választáshoz képest - ez ki is fog tartani urnazárásig” – fogalmazott Barna Gergő szociológus.

Az elkövetkező két óra kritikus! - Továbbra is alacsony a magyar részvétel

A 16 órási adatok azt mutatják, hogy a magyar részvétel lemaradása nagyobb, mint az elmúlt EP- és parlamenti választásokon ebben az órában. Szatmár és Kovászna megyék továbbra sem zárkóztak fel a jobban teljesítő magyarlakta megyékhez, az országos átlagot figyelve pedig még mindig nagy a lemaradás Erdély-szerte. Az országos részvétel 32 %, de a nagy magyar megyék elmaradnak az országos átlagtól: Hargita megye 31 %, Maros 31 %, Bihar 33%, Szilágy 33 Szatmár 26 %” - mutatott rá Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Ne hagyjuk, hogy a román városok döntsenek a magyar gazdák jövőjéről! Nagyobb mozgósításra van szükség a magyar falvakban!

A Központi Választási Iroda 15 órás adatai szerint nagy a szakadék a városi, illetve a vidéki környezetben élők szavazási kedve között. Nagyobb mozgósításra van szükség a vidéki magyar településeken, mert jelenleg országosan közel 1 millió választópolgárral többen szavaztak városon, mint vidéken. Nem hagyhatjuk, hogy a román városok döntsenek a magyar gazdák jövőjéről” - mutatott rá Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke Kolozsváron.

Alacsony a magyar részvétel a szavazókörzetekben - Ne bízzuk a románokra a magyar képviseletet!

Rövid tájékoztatót tartott Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke azt követően, hogy kiértékelték az első választási adatokat. „A kora délelőtti adatok szerint nagyobb a szavazási kedv a román vidékeken, mint a magyar településeken” – mutatott rá az ügyvezető elnök, majd hozzátette: a 10 órás részvétel magasabb, mint a korábbi EP-választásokon, illetve a 2016-os parlamenti választáson.

Kelemen Hunor: hogy mennyit ér a szavunk az Európai Parlamentben, csak attól függ, hogy hányan megyünk el ma szavazni!

Egy erős Európai Unióra szavaztam, amelyben Erdély fejlődik, és amelyben az őshonos kisebbségek is védelmet nyernek – hangsúlyozta Kelemen Hunor vasárnap. Az RMDSZ elnöke Karcfalván az európai parlamenti választáson és a referendumon is voksolt.