Főoldal > Hírek
Winkler Gyula: növekedjenek a közbirtokosságok uniós támogatásai
Winkler Gyula: növekedjenek a közbirtokosságok uniós támogatásai

„Azért kell dolgoznunk, hogy 2021 után is megmaradjanak, sőt növekedjenek azok az európai uniós támogatások, amelyekből a székelyföldi közbirtokosságok az unió közös agrárpolitikájának programjai révén részesülnek. Ezt a munkát az Európai Parlamentben, és itthon, az országos törvényhozásban kell elvégezni 2020-ban akkor, amikor az új agrárpolitikai rendszerről szóló tárgyalások zajlanak” –ez volt a következtetése annak a csütörtöki beszélgetésnek, amelyet Winkler Gyula európai parlamenti képviselő részvételével tartottak meg Csíkszeredában, és amelyen részt vett Tánczos Barna szenátor, a felsőház mezőgazdasági, erdészeti és vidékfejlesztési bizottságának titkára, Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke, Becze István, az RMDSZ Csík Területi Szervezetének ügyvetető elnöke, Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) vezetője és a Hargita megyei közbirtokosságok vezetői.


Hegedüs Csilla: több uniós támogatást gazdáinknak és településeink fejlesztésére
Hegedüs Csilla: több uniós támogatást gazdáinknak és településeink fejlesztésére

Az erdélyi magyarságnak az az érdeke, hogy erős legyen az Európai Unió, hiszen másképp nincs esélye a globális versenyben, és így biztosítja Erdély további fejlődését. Az Unió változások előtt áll, mi pedig azon dolgozunk, hogy ennek a változásnak nyertesei az erdélyi magyarok, az európai őshonos nyelvi és etnikai kisebbségek legyenek! Hogy jó legyen itthon, Erdélyben, a Partiumban élni. Hegedüs Csilla ma a szilágyerkedi lakósokkal találkozott, akikkel a május 26-i választás tétjéről beszélgetett, Seres Dénes képviselő, Szilágyi Róbert, a Szilágy megyei RMDSZ ügyvezető elnökének, Simonfi Mária, a Szilágy megyei Nőszervezet ügyvezető elnökének és Balázs Zoltán református lelkipásztor kíséretében.


Vincze Loránt: ebben a kampányban csak az RMDSZ-nek van világos elképzelése Európáról
Vincze Loránt: ebben a kampányban csak az RMDSZ-nek van világos elképzelése Európáról

„Olyan úton menetelünk, amelyen folyamatosan akadályokat gördítenek elénk. A román hatalom igyekszik elhallgattatni a közösségünket, mert nem szeretik, ha hallatjuk hangunkat, ha önkormányzati vezetőink erősek. Rajtunk múlik, hogyan lépünk ilyenkor. Mi, erdélyi magyarok szerencsére tudjuk, hogy a közösségi érdek, a nemzeti érdek mellé kell állnunk ilyenkor. Ilyen körülmények között pedig felértékelődik a május 26-i európai parlamenti választás is. Ahhoz, hogy megőrizzük súlyunkat Bukarestben, hogy önkormányzataink erősek maradjanak, sikeresen kell szerepelnünk most is” – fogalmazott Vincze Loránt csütörtökön, a Kis-Küküllő menti településeken tett látogatásán.


Winkler: tudjuk, mit és tudjuk, hogyan dolgozzunk közösségünkért
Winkler: tudjuk, mit és tudjuk, hogyan dolgozzunk közösségünkért

„Tudjuk, hogy mit kell tenni közösségünk érdekeinek érvényesítéséért, és azt is tudjuk, hogy hogyan kell szándékainkat, célkitűzéseinket megvalósítani. Az EP-választások előkészítésén tavaly óta komolyan dolgozunk, prioritásainkat gazdasági, önkormányzati és a civil szférában dolgozó szakemberei segítségével listáztuk. Így született meg a Vitaindító Erdély jövőjéről című dokumentumunk. Az elkövetkezőkben együtt fogjuk ezt a dokumentumot tökéletesíteni, tovább fogjuk gondolni, hogy még mit kell tennünk az erdélyi magyar közösségért helyi és megyei önkormányzati, bukaresti és európai szinten” – mondta el Winkler Gyula európai parlamenti képviselőjelölt csütörtökön Csíkszeredában, ahol Borboly Csaba tanácselnök meghívására csíki polgármesterekkel találkozott.


Az RMDSZ határozott fellépést vár a hatóságoktól az úzvölgyi temető ügyében
Az RMDSZ határozott fellépést vár a hatóságoktól az úzvölgyi temető ügyében
2019.05.02. | Aktuálpolitika

Határozott és gyors fellépést kér a szakhatóságoktól az RMDSZ abban a hivatalos levélben, amelyet Kelemen Hunor szövetségi elnök, Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető és Tánczos Barna szenátusi háznagy látott el kézjegyével. A levélben rávilágítanak az úzvölgyi magyar katonatemetőben nyugvó katonák sírjaira emelt betonkeresztek és emlékmű törvényellenes vonatkozásaira.


Több EU-s támogatást a Székely Termék márkának
Több EU-s támogatást a Székely Termék márkának

„A Székely Termék mozgalom kiváló kezdeményezés, amelyet Brüsszelben is bemutattak Hargita Megye Tanácsának szakértői és a Székely Termék kuratóriumának képviselői. Az Európai Unió a fenntartható élelmiszerpolitikát fogja kiemelten támogatni 2021 után. Ebben a kontextusban érdemes hangsúlyt fektetni a hagyományos és helyi termékek előállításának fejlesztésére, a helyi kistermelők támogatására. Lehetőséget kell teremteni a székelyföldi termelőknek arra, hogy népszerűsíteni tudják termékeiket, szolgáltatásaikat és nagyobb haszonnal értékesíteni ezeket. Az EU által odaítélt eredetmegjelölés és a hagyományos termékekre vonatkozó minősítés segíthet ebben. A Székely Termék márkajelzésnek hatékonyabb kihasználásával párhuzamosan Székelyföld arculatának kialakításán is tovább kell dolgozni” – mondta el szerdán, Csíkkozmáson Winkler Gyula EP-képviselőjelölt a pityókatermesztőkkel folytatott beszélgetésén, ahol a Közös Agrárpolitikának (KAP) várható módosításairól és a kistermelők érdekérvényesítési, illetve terményük értékesítései lehetőségről beszélgettek. A tanácskozáson a helyi elöljárók mellett részt vett Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke és Korodi Attila parlamenti képviselő is.


Vincze Loránt: a Minority SafePack úttörő eszköz az európai kisebbségvédelemben
Vincze Loránt: a Minority SafePack úttörő eszköz az európai kisebbségvédelemben

A május 26-i európai parlamenti választás nem a jelöltekről szól, hanem arról, hogy fel tudjuk-e mutatni közösségünk erejét, tudunk-e képviseletet biztosítani közösségünknek Brüsszelben, meg tudjuk-e őrizni súlyunkat Bukarestben és a helyi önkormányzatokban – fogalmazott Vincze Loránt szerdán, Marosvásárhelyen. Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke Vass Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének vezetője társaságában beszélgetett a Szövetség aktívájával, véleményformálókkal a közelgő megmérettetésről. 


Hegedüs Csilla: több uniós pénzt településeinknek, védelmet jogainknak!
Hegedüs Csilla: több uniós pénzt településeinknek, védelmet jogainknak!

Ki kell állnunk iskoláink, templomaink, műemlékeink, kulturális örökségünk védelmében. Felújított műemlékeink közösségünket erősítik, ezért meg kell harcolnunk a támogatásokért” - erre hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla Érmihályfalván, ahol Szabó Ödön parlamenti képviselővel és Nyakó József polgármesterrel a felújítás előtt álló Gizella malmot látogatták meg, majd a katolikus és református egyházak képviselőivel, illetve a település lakóival találkoztak.